Hírek Külföld

Célállomásához érkezett Észak-Koszovóban az orosz segélyszállítmány

A húsz kamionból álló orosz segélyszállítmány több napos kálvária után pénteken megérkezett Zvecanehoz és az észak-koszovói szerbeknek szánt szállítmány kirakodása megkezdődött Doljane településnél, ahol az árut a koszovói Vöröskereszt ottani raktáraiban helyezik el.

    A segélyszállítmány elkísérte útjára Oroszország belgrádi nagykövete is, aki kijelentette “hálás a koszovói polgároknak amiért segítettek abban, hogy a szállítmány a célállomásához érkezzen”.

Az orosz nagykövet szerint az orosz segély révén a helyiek “védelmezni tudják törvényes jogaikat és szembe tudnak szállni azokkal az erőkkel, amelyek törvénytelen eszközöket alkalmaznak velük szemben”.

A 300 tonnányi orosz segélyszállítmány kedd óta vesztegelt a jarinjei átkelőnél, mert a helyi szerbek nem egyeztek bele, hogy a konvojt az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) egységei kísérjék.

A Brüsszellel történt egyeztetés után végül az EULEX három terepjárója kíséretében a konvoj elindulhatott célja felé.

Az észak-koszovói szerbek hónapok óta akadályozzák az EULEX egységeinek a közlekedését, mert az útakadályok miatt helikopterekkel ők szállítják a brnjaki és jarinjei átkelőkhöz a pristinai vámosokat és rendőröket is.

Forrás: MTI  (kvi \ ksy)
.

(Ezt a cikket 206 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .