Baleset-megelőzés Ellenőrzések Hírek

Lezárult a közös magyar-román közlekedési ellenőrzés Csongrádban

A közelmúltban történt súlyos közúti balesetek megelőzése érdekében fokozott ellenőrzési akciót tartott novemberben, öt napon keresztül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége; a szakemberek elsősorban a kamionok műszaki állapotát, valamint a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok betartását vizsgálták az M43-as autópályán és a nagylaki határátkelőhelyen – közölte Szeri István, a felügyelőség igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön, Szegeden.

Mint elmondta: 114 járművet ellenőriztek az akció során, melyből 65 volt megfelelő, 36-nál műszaki hiányosságokat, 11 járműnél a vezetési és pihenő időre vonatkozó problémákat, 2-nél pedig a veszélyes anyag szállításra vonatkozó hiányosságot fedeztek fel. Az ellenőrzött járművek fele román felségjelű volt. A szakember hozzátette: miután a közeljövőben az M43-as autópálya a határig ér majd, tovább nő a forgalom a térségben, így hasonló ellenőrzésekre lehet számítani. Ennek érdekében szükséges a technikai fejlesztés, a személyi állomány növelése, illetve nagyon fontos, hogy átmeneti ellenőrző pontokat létesítsenek az M43-as autópályán és hosszabb távon Nagylaknál- tette hozzá.

Az akcióban résztvevő Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője Lukács János a sajtótájékoztatón elmondta: idén a megyében december 12-ig 639 személy sérült meg közlekedési balesetben. Közülük 29-en életüket vesztették. A jellemző baleseti okok közt van az elsőbbség meg nem adása, a gyorshajtás, a kanyarodási szabálytalanságok és a figyelmetlenség. A kamionosoknál kiemelt probléma a vezető- pihenő idő be nem tartása. A közlekedési szabályok változása, azaz július 1-e óta a Csongrád megyei rendőrök mintegy 10 millió forint közlekedési bírságot szabtak ki külföldi állampolgárokra az előzési tilalom megszegése, a biztonsági öv használata, tiltott jelezésen áthaladás, alkoholos befolyásoltság vagy a megengedett legnagyobb sebesség megszegése miatt. A dandártábornok további ellenőrzéseket ígért, a hétvégén román és szerb hatóságokkal együttműködve az autóbuszok biztonságát vizsgálják majd a térségben.
Az október végén 14 halálos áldozatot követelő baleset után megszervezett akció Arad megye prefektusi hivatalával közösen zajlott. Horváth Levente alprefektus a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a baleset román oldalon is ellenőrzést indított el. A kamionosoknál ott is a kiemelt hiányosságok közt volt a vezetési-és pihenőidő be nem tartása.

Mint elmondta: december 4-től új közlekedési és szállítmányozási kormányrendelet lépett életbe Romániában. Létrejött egy új, egyenruhás hatóság a Közúti Fuvarozást Ellenőrző Országos Felügyelet, mely a szállítmányozás minden feltételét ellenőrizheti. Álló helyzetben vagy mozgó járművet megállítva ellenőrizheti a szállítmányozás feltételeit, a sofőr felkészültségét, az okmányaik meglétét, a gépjármű műszaki állapotát, sőt terhelési vizsgálatot készíthet. Minden szállítmányt megállíthat a piros jelzőfényt használó hatóság és a szakemberek kérhetik a rakomány mellett a jármű fülkéjének bemutatását is, személyszállítás esetén kérhetnek utas listát. Emellett joguk van a szállítmányozó cég telephelyét is átvizsgálni. Amennyiben problémát észlelnek, mintát vehetnek, visszatarthatják a forgalmi papírokat, elkobozhatják a rendszámot, és minden olyan okmányt, ami szállítmányozással foglalkozik. Az alprefektus hangsúlyozta, a következő időszakban a megnövekedett fogalom miatt Arad és Nagylak között sokkal több ellenőrzésre kell számítaniuk a román és magyar szállítmányozóknak, mint eddig.

Forrás: MTI  (bzz \ bzt)
.

(Ezt a cikket 342 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE