Baleset-megelőzés Ellenőrzések Hírek

Alkohol és drog ellenőrzés Európában

A TISPOL nemzetközi kampánya az ittasan, valamint a kábítószer hatása alatt járművet vezetők kiszűrésére irányul. Magyarországot december 16-án és 17-én lesz fokozott ellenőrzés.

A TISPOL (European Traffic Police Network) idei utolsó nemzetközi akciója az ittasan, valamint a bódult állapotban járművet vezetők kiszűrésére irányul. A Karácsony előtti „Alcohol & Drugs” kampány immár tradicionálisnak tekinthető a TISPOL ellenőrzések sorában. A kampányban részt vevő országok magas száma miatt az akció az „öreg kontinens” jelentős részére kiterjed.

tispol

A kampány során a TISPOL-hoz tartozó tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján ellenőrzik a járművek vezetőit. Magyarországon a fokozott ellenőrzésekre a hét második felében, pénteki és szombati napokon kerül sor. December 16-án és 17-én a járművezetők az ország bármely pontján – a fővárosban és vidéken egyaránt, – számíthatnak célellenőrzésekre. A rendőrség az ittas vezetőkkel szemben valamennyi működőképes elektromos légalkoholmérő készülékét beveti.

Az ellenőrzés a rendőrség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint a Megyei Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeinek együttműködésében valósul meg, így helyenként közös ellenőrzésekre kerül sor. Ezeken a helyszíneken a közúti ellenőrök a járművek műszaki állapotát, valamint a műszaki jellegű szabályok megtartását is ellenőrizhetik. Az ellenőrzés tapasztalatait a rendőrség összesíti, majd az eredményeket megküldi a TISPOL Operational Group részére, mely európai szintű értékelést készít.

2011-ben már volt egy TISPOL „A & D” kampány. A június 06. és 12. között megtartott európai alkohol és drog közúti ellenőrzésben 28 ország rendőrei vettek részt, s egy hét leforgása alatt nem kevesebb, mint 986 954 alkoholszondát (csaknem egymilliót!) alkalmaztak a járművezetőkkel szemben. A szondák közül 17 705 jelzett pozitív eredményt, azaz átlagosan számítva minden 55. járművezető ittas volt. Az egy hetes akció során egyébként 1 636 kábítószer hatása alatt vezető járművezetőt tartóztattak fel az érintett országokban. Az ellenőrzések alapját az képezi, hogy az Európai Unió területén az ittas járművezetés a közutak második „legfőbb gyilkosa” (a gyorshajtás után).

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 337 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .