Érdekességek Hírek Külföld Tuning

„Fénykamionok” sötét helyzete Japánban

Kitiltották az autópályákról Japánban a szemkápráztató „fénykamionokat”, az olyan teherautókat, amelyeket gazdáik ezernyi izzóval ékesítenek fel mindenféle színben.

Az ok a balesetveszély: túl azon, hogy nagyon erős a fényük, el is vonják más vezetők figyelmét. A teherautók persze közlekedhetnek bárhol – ha vezetőik nem kapcsolják fel extra luxusvilágításukat.

A japán „fénykamionok” – magyar szemmel – leginkább egy nagyon neo(n)realista irányzatú búcsú esztétikai élményével vetekednek, fényerejük pedig biztosan felér vele, mivel a zárt rakterű teherautók szinte teljes felületüket beborítják az égők, fénycsövek.

A legharsányabbak oldalán hatalmas fény-kép kompozíció virít, a központi alakok T-rexek vagy más szörnyek. Annyi áramot fogyaszt a sok izzó, hogy külön generátorokkal kell őket árammal „etetni”, de még azokkal sem tart tovább húsz percnél a folyamatos üzem, mert túlhevülnek az áramfejlesztők. A fénycicoma ráadásul igen drága mulatság, akadnak akik 30 millió forintnyi jent is ráköltenek teherautójuk fényűzésére. A külső extra díszkivilágítás mellett a belső sem akármilyen: a vezetőfülke szintén pazar beltéri fényekben.

A japán „fénykamionosok” spontán klubokba szerveződnek és találkozókon világosítják fel egymást az egyre újabb technikai megoldásokról, no meg büszkélkednek műveikkel – adta hírül a Daily Mail című brit lap.

Forrás: MTI  (kwr \ kpt)
.

(Ezt a cikket 414 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE