A NISSAN CÉLJA, HOGY A VILÁG VEZETŐ KISHASZONJÁRMŰ-GYÁRTÓJA LEGYEN

– Az európai növekedés a cél elérésének szerves eszköze –

  • A kishaszonjármű-üzletág a Nissan növekedési terveinek egyik fő oszlopa  
  • 2016-ra a Nissan a világ vezető kishaszonjármű-gyártójává akar válni 
  • Európában pedig 5%-os piaci részesedéssel fontos piaci szereplő kíván lenni 
  • Az európai cél: középtávon az értékesítés megduplázása, 100 ezer darab elérése 
  • A cél elérhető az alábbi tényezőknek köszönhetően: 
    • a legszélesebb kishaszonjármű-kínálat a piacon 
    • A termékek európai gyártásúak
    • Innovatív, a szegmensek határait feszegető termékek  
    • Alacsony fogyasztású, kis fenntartási költségű járművek  
    • Valós üzleti igényekre adott valódi válaszok

A Nissan merész tervével, hogy vezető kishaszonjármű-gyártóvá váljon, egybevág, hogy az európai piacon megduplázza az értékesített járművek számát.

Az európai kishaszonjármű-értékesítési darabszám jelenleg 50.000, s ezek legnagyobb részét Európában gyártják; a középtávú terv az éves értékesítési darabszám 100.000-re történő növelése, ami 2016-ra 5%-os piaci részesedésnek felel meg.

Erre az időpontra az európai kishaszonjármű-értékesítési darabszám növekedése is segíti, hogy a Nissan a világ vezető kishaszonjármű-gyártójává váljon, és a társaság világszintű értékesítési darabszámának 20%-át fogja adni a haszonjármű-üzlet.

„Ezek nagyon ambiciózus tervek” – ismeri el Sergio Alcaraz, alelnök, a Nissan Kishaszonjármű Üzletág vezetője – „de meg fogjuk valósítani azokat”. Jelenleg a Nissané a legszélesebb kishaszonjármű-kínálat a piacon, amely a díjnyertes Nissan NV200 kisáruszállítótól egészen a sokféle célra használható Atleon teherautóig terjed.” 

„Köztük helyezkednek el az olyan innovatív modellek, mint az NV400, a Primastar és a Cabstar kisáruszállítók és teherautók, melyek konstrukciója pontosan azt adja, amire a vevők számítanak.”

„De ez még csak a kezdet. Már előkészületben vannak az olyan új modellek, amelyek új szegmenseket hoznak létre, új, innovatív megoldásokat vonultatnak fel.”

Az első elektromos hajtású Nissan kisáruszállító gyakorlati próbája már megkezdődött Japánban, ahol a Japán Postánál a gyűjtő és kiszállító feladatokra használták. A Yokohama városban végzett teszt két hónapig tartott, és a mindennapi használati feltételek között értékelték az autó tulajdonságait. Hasonló próbaüzemeltetésre még idén és a jövő évben is sor kerül Japánban és Európában egyaránt.

A Nissan hosszú múltra tekint vissza a haszonjármű-piacon, mert már egészen a kezdetektől szerepeltek haszonjárművek a kínálatában. A Nissan első kishaszonjárműve a Datsun 13 Pick-Up volt, amelynek 1934-ben kezdődött meg az értékesítése. A következő több mint 75 év során a vevők világ-szerte megkedvelték a Nissan és Datsun márkajelvényt viselő haszonjárműveket.

A 2010-es pénzügyi évben a társaság világszinten 850.000 kishaszonjárművet értékesített, ami szilárd alapokat teremtett a Nissan kishaszonjármű-részlege számára, hogy terjeszkedhessen a piacon és olyan autókat hozzon létre, amelyek nemcsak kiemelkednek az átlagból, hanem minden ígéretet beváltanak.

A filozófia rendkívül egyszerű: minden egyes Nissan haszonjármű, fejlesszék ki akár Európában, Indiában, a Távol-Keleten vagy Észak-Amerikában – túl kell teljesítse a vevők elvárásait. A vevők igényeinek tanulmányozása révén a Nissan képes arra, hogy a globális vagy regionális modelleket fejlesszen ki vagy adaptáljon a különleges követelmények kielégítésére.

Tökéletes példa erre New York City „Jövő Taxija”, amelyet New York város polgármestere, Michael Bloombergúgy jellemzett, hogy „a legbiztonságosabb, legkényelmesebb taxi, amelyet valaha használtak a városban.”

A több mint két éven át tartó szigorú kiválasztási folyamat végén New York Város Taxi & Limuzin Bizottsága a Nissan NV200-at választotta ki a New York Városban kizárólagosan használandó taxinak. Amikor 2013 végén bekerül a város taxi-flottájába, meg fog felelni a magas fokú követelményeknek, és új korszakot nyit naponta több mint 600.000 New York-i lakos városi mobilitásában.

A taxit Észak-Amerikában, a Nissan mexikói, Cuernavaca-ban működő üzemében fogják gyártani.

Az új gyártási tervek közé tartozik a többcélú NV400-as modellcsalád, az NV sorozat nagyobb, az észak-amerikai piacra tervezett tagja, és könnyű haszonjárművek új generációja, melyet a Tokiói Autókiállításon fognak bemutatni. Ide tartozik az NV200-ra alapuló új elektromos hajtású haszonjármű is, melyet most világszerte valós használati körülmények között tesztelnek, azzal a céllal, hogy vezető szerepet kapjon a zéró-emissziós megoldások között. Mostantól 2016-ig világszerte 11 új modell piaci bevezetésére kerül sor.

A jármű minősége nemcsak azt fejezi ki, hogy hogyan gyártották le, de kiterjed a konstrukcióra, gyakorlati használhatóságára és tulajdonságaira, felszerelésére is. A Nissan felfogása szerint semmi ok nincs arra, hogy a haszonjárművek vezetői számára ne ugyanazt a kényelmet és technológiát biztosítsák, mint a személyautók vezetőinek.

Európában ez azt jelenti, hogy elérhetők azok a korszerű és innovatív felszerelések, mint a műholdas navigációt, a Bluetooth kapcsolati lehetőséget és a szórakoztatást egyesítő Nissan Connect rendszer, valamint a 360 fokos tolató kamera, amely megkönnyíti a szűk városi utcákban a manőverezést és a parkolást.

A minőség az autó fenntartása során szükséges értékesítési és javítási vevőszolgálatra is kiterjed, és ezért változások történnek a hálózatban is, hogy az ügyfelek a lehető legmagasabb színvonalú kiszolgálásban részesüljenek.

A növekedés okvetlenül szükségessé teszi új piacok meghódítását. A Nissan úgy találta, hogy a márka szempontjából az USA, India és Indonézia a kulcsfontosságú terület ebből a szempontból, és olyan új modelleket fejlesztett ki, melyek megfelelnek az ottani speciális követelményeknek. Ezzel egyidejűleg a Nissan tervezi, hogy terjeszkedni fog a fejlődő piacokon, mint Oroszország és Kína, míg a meglévő piacokon, köztük Európában, a növekedés a cél.

Új stratégiai partnerségek segítik, hogy a társaság ezeket a hatalmas célokat ilyen szűk határidőn belül elérje. A vegyesvállalatok ideális megoldást jelentenek arra, hogy gyorsan piacra lehessen lépni az új járművekkel, és ez a módszer, amellett, hogy hatékony és költségkímélő, hozzáadott értéket hoz létre a vásárlók részére is.

Ez az alapelv húzódik meg a Renault-Nissan Szövetség, valamint a Mazda, Isuzu, Mitsubishi, Volvo Trucks és Renault Trucks cégekkel kötött stratégiai partnerség mögött. Kínában 2002 óta működik a Nissan és a Dongfeng cég vegyesvállalata, amely nehéz tehergépkocsikat, könnyű haszonjárműveket és személyautókat gyárt.

A Nissan legújabb szövetségi kapcsolata az indiai Ashok Leyland céggel jött létre. 2007 októberében a két cég három vegyesvállalatot alapított haszonjárművek Indiában történő fejlesztésére és gyártására. Az első, az  Ashok Leyland Dost, ebben az évben kezdte meg tevékenységét, és az első Nissan-emblémás jármű 2012-ben hagyja el a gyárat.

„Küldetésünk tele van kihívással, de jelenlegi és jövőbeli termék-kínálatunk, stratégiai szövetségeink és a vevők elégedettségére összpontosító szolgáltatásaink nyilvánvalóvá kell tegyék, hogy ha könnyű haszonjárművekről van szó, a Nissan jelenti az üzleti megoldást” – mondta Alcaraz.

Forrás: Nissan
.

(Ezt a cikket 303 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?