Új cseppfolyós metángázt forgalmazó töltőállomás nyílt Stockholmban

Szerdán megnyílt a felső-stockholmi régió első cseppfolyós metángázt, azaz LNG/LBG-t forgalmazó töltőállomása. A Statoil Järna töltőállomás a BiMe Trucks projektjének része, amelyben a résztvevő vállalatok között a Volvo Trucks is megtalálható, a cseppfolyós gázt biztosító AGA mellett. A projekt egyik kiemelt területe a cseppfolyós metángáz megfelelő ellátóhálózatának kiépítése Svédországban.

Svédország első cseppfolyós metángázt forgalmazó töltőállomása 2010 októberében nyitott meg a göteborgi Stigs Centerben. A projekt további LNG töltőállomások kialakítását is magában foglalja, Malmöben és Jönköpingben. Emellett újabb töltőállomások megnyitását is tervezik, lépést tartva az igények növekedésével.

A stockholmi nyitóünnepségen a Volvo Trucks kiállított néhány 13 literes, gázüzeműre tervezett motorral meghajtott FM Metán-dízel teherautót, amelyek biogáz és gázolaj keverékével is működtethetők.

„A metán-dízel technológiánk fejlődésének biztosításához rendkívül fontos a cseppfolyós metángázt biztosító töltőállomás-hálózat bővülése. Az új töltőállomás igen fontos előrelépés ebbe az irányba” – mondja Lennart Pilskog, a Volvo Trucks Corporation közügyi igazgatója.

Szerdán egy szemináriumot is tartottak Stockholmban a Volvo Trucks részvételével futó CleanTruck projekt részeként. A Volvo ügyfeleivel együtt metán-dízel teherautókat mutatott be az FL, FE és FM típuscsaládokból. Emellett a Ragn-Sells Volvo FE dízel-elektromos hibrid teherautójáról is lehullt a lepel, amely Stockholm környékén áll majd munkába.

A különböző programok mellett a résztvevők ki is próbálhatták a teherautókat. A szeminárium során a járműveket napi szinten használó járművezetők lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák véleményüket, illetve első kézből származó tapasztalataikat.

Idén nyár eleje óta üzemeltet már a Volvo egy FE metán-dízel áruterítő teherautót a Lidl áruházlánc Eskulstunában található központi raktára, illetve a vállalat stockholmi üzletei között. A CleanTruck projekt részét képező teherautó évente 450 tonnányi szerves, élelmiszeralapú hulladékot szállít. Ezt a hulladékot egy érlelőüzem dolgozza fel, majd pedig biogázzá alakítják át. Ugyanezen ügyfél immár egy FM metán-dízel teherautót is hadrendbe állított, amely LNG-vel üzemel.

A CleanTruck célja megújuló teherautó-üzemanyagokat biztosító töltőállomások kialakítása, valamint az új típusú, a klímaváltozást nem befolyásoló szállításhoz szükséges, környezetvédelmi szempontból fenntartható teherautók tesztelése és bemutatása Svédországban. A projekt négy éves időszakon ível át, 2010-től 2013-ig.

Forrás: Volvo Trucks Hungary
.

(Ezt a cikket 309 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?