Hírek Üzemanyag

MÁSZ: jogsértő a tüzelőolaj gépjárműben való használata

Jogsértő cselekményt valósít meg az az autós, aki tüzelőolajjal üzemelteti gépkocsiját, függetlenül attól, hogy hol vásárolta az energiahordozót – közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint jelentős bírsággal is sújthatják azt, aki így tesz, sőt, elkobozhatják a járművet is.

A közlemény emlékeztet: az elmúlt napokban több hírben is szerepelt, hogy Ausztriából nagy mennyiségben hoznak be tüzelőolajat. A gázolajtól bizonyos tulajdonságaiban eltérő, és pirosra színezett tüzelőolaj folyékony tüzelőanyagnak minősül, amely sem a gépkocsi tankjában, sem kannában nem hozható be Magyarországra, ellentétben a folyékony üzemanyagnak minősülő gázolajjal. Az osztrák jogszabályok is tiltják a tüzelőolaj üzemanyag-tartályba töltését és ott is büntetnek, ha egy autó tankjában tüzelőolajat találnak.

A MÁSZ közölte: Magyarországon 1996 óta nem árusítanak tüzelőolajat a kutakon. Ezt a korábbi lehetőséget azért szüntette meg a jogalkotó, mert az adózatlan tüzelőolajat adózott gázolajként használó autósok milliárdos károkat okoztak a központi költségvetésnek.

A MÁSZ felhívta a figyelmet, hogy miközben a gázolajat nem színezik, a tüzelőolajba annyi színezőanyagot kell az előírások szerint bekeverni, hogy gázolaj többszöri rátankolása után is kimutatható legyen. Fagyban lehetséges, hogy tüzelőolajjal nem indul a diesel-motor, és minthogy Magyarországon nincs forgalomban a tüzelőolaj, az ebből eredő károsodásért a magyar olajcégek nem vállalnak felelősséget – tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI  (gry \ gkv)
.

(Ezt a cikket 214 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE