Egyéb Érdekességek Hírek

Kamionon utazik Ukrajnából a Szent Péter térre szánt karácsonyfa

A héten már másodszor tanácskoztak Ungváron Kárpátalja megye vezetői annak a fenyőfának a kivágásáról és a Vatikánba való szállításáról, amely az idei karácsonyon majd díszíti a Szent Péter teret.

MTI Fotó: Nemes János

    Az Olekszandr Ledida kormányzó elnökletével tartott megbeszélésen úgy döntöttek, hogy már csütörtökön megkezdik a rahói járásban fekvő Tiszabogdány (Bohdan) hucul község határában vatikáni karácsonyfának kiszemelt 30 méteres fenyő felkészítését a vágásra és helikopteres, majd közúti szállítására. Ebből a célból az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának speciális egysége utazik a helyszínre, amelynek tagjai huzalokkal rögzítik a fa ágait, hogy azok a szállításkor ne sérülhessenek – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A jelentés szerint a kötözési művelet két és fél napig tart majd, a katasztrófa-elhárítók addig a fenyőfa mellett felállított sátrakban fognak lakni. A vatikáni karácsonyfa ugyanis az utaktól távol, egy hegy tetején nő. A helyi erdészek időközben megvizsgálták a mintegy fél méter átmérőjű törzzsel rendelkező fenyő ágait, amelyekből 720-at számoltak össze. Közülük a legnagyobbak súlya eléri a 10-12 kilogrammot is.

MTI Fotó: Nemes János

A közelben már kiválasztották a Szentszéknek szánt fenyő több mint 25 méter magas “hasonmását”. A tervek szerint ezen gyakorolják majd az előkészítés, vágás és szállítás műveleteit. A “főpróbát” péntekén tartják, míg a vatikáni fa kivágását 2011. november 24-re tervezik.

A kárpátaljai vezetők már egyeztettek azzal a szállítmányozási céggel – egy szlovéniai illetőségű vállalatról van szó -, amelynek gyakorlata van a vatikáni karácsonyfák közúti szállításában. A mintegy négy tonnát nyomó kárpátaljai fenyő Rahótól Rómáig történő szállítása az előzetes számítások szerint 30 ezer euróba kerül majd.

Forrás: MTI  (kva \ krp)
.

(Ezt a cikket 224 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .