Hírek Környezetbarát

A szmogriadó-rendelet módosítását sürgeti az LMP – már tizenhat településen veszélyes a levegő

Az LMP fővárosi szervezete a budapesti szmogriadó-rendelet módosítását sürgeti, s a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére saját javaslatcsomagot nyújt be.

Hanzély Ákos, a párt fővárosi képviselője szerdán újságíróknak arról beszélt: az LMP elsődleges feladatának tekinti a szmoghelyzet és a városi környezet rossz minőségének javítását.

A képviselő tragikusnak nevezte a helyzetet, mint mondta, Budapest levegője európai szinten az egyik legrosszabbnak számít. Fontosnak nevezte, hogy a „jelenleginél sokkal hatékonyabb és jobban ösztönző” szmogriadó-rendeletet fogadjanak el, amely „drasztikusabban fogja vissza a közlekedést és a forgalmat, jobban motiválja az embereket a tömegközlekedés használatára és az egyéb szennyezőanyag-termelődést is hatékonyabban képes visszavetni”.

Hanzély Ákos közölte: a következő közgyűlésre olyan anyagot nyújtanak be, amely hatékonyan segíti a forgalom „visszafogását” és a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Már tizenhat település levegője számít veszélyesnek az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb, szerdán közölt adatai szerint Magyarországon.

    Az OKI térképén piros színnel jelölt, vagyis „veszélyes” levegőjű települések között van Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Esztergom, Budapest, Szeged, Százhalombatta, Tököl, Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen, itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít Sopron, Győr, Tatabánya, Ajka, Dunaújváros és Putnok levegője, mivel ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el, ezeket a következő színekkel jelölik: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Kedden Debrecenben, majd szerdán Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán és Székesfehérváron is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 257 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE