Hírek Közút

Gépszemlével indult a téli üzem az M5-ösön

Megújult téli karbantartó flottával és állandó útellenőri szolgálattal biztosítja a téli hónapokban is a biztonságos közlekedés feltételeit az M5-ös autópályán a működtetésért felelős AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az üzemeltető A-WAY ITE Zrt. A Balástyai Autópálya Mérnökségen megrendezett hagyományos téli gépszemlén előadást tartottak a téli közlekedés sajátosságairól és bemutatták a készenlétben álló többfunkciós gépparkot is.


A 156,6 km hosszú autópálya szakasz fenntartását három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – és speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját gépjármű, hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépek segítségével látják el.

A közlekedés biztosítása érdekében rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben este tízig kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárás adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők. Emellett egy jegesedés-előrejelző rendszer is rendelkezésre áll a téli időszakban, de az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is szavatolják.

Az idei fejlesztések közé tartoznak a változtatható jelzésképű táblák, melyek a végleges üzembe helyezést követően az autópálya 7 pontján látják majd el az utazókat folyamatosan frissülő információkkal.

A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében az utazóktól is fokozott figyelemre számít az AKA Zrt. Mielőbb vizsgáltassuk át az autónkat és szerezzünk be téli gumit, továbbá fokozottan ügyeljünk a kötelező követési távolság és a közlekedési szabályok betartására. Hosszabb utazás előtt figyeljünk oda az Utinform legfrissebb útinformációira is. Az AKA Zrt. és az AWAY-ITE célja, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel ellássák az illetékességükbe tartozó feladatokat, így biztosítva a balesetmentes közlekedés feltételeit az M5-ösön.

Forrás: AKA Zrt.
.

(Ezt a cikket 195 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .