Kategóriák

Kategóriák

Gazdaság Hírek Környezetbarát RO-LA Szervezetek hírei

A Levegő Munkacsoport tiltakozik a külföldi teherautók adójának megszüntetése ellen

A jövő évi adótörvény-javaslatok megszüntetnék a nem uniós külföldi teherautók gépjárműadóját, a szabály visszavonását kéri a Levegő Munkacsoport.

  A zöld szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény közleményében emlékeztet: ezt az adót olyan, nem EU-országokban bejegyzett járművek után kell megfizetni, amelyekre nem vonatkozik az adómentes belépési, illetve áthaladási engedély. Tavaly csak a törökországi fuvarozók körülbelül 15 ezer adóköteles engedélyt használtak fel, amely több mint egymilliárd forint államháztartási bevételt eredményezett – mutatnak rá.

Az adókötelezettségnek köszönhetően sokan igénybe vették a ROLA-t, mivel a vasúton áthaladó kamionok – a nemzetközi rendelkezések szerint – mentesülnek az engedély bemutatása, és így az adófizetés alól is – húzza alá a közlemény.

A törvényjavaslat elfogadásával megnövekszik a környezetszennyezés, gyorsabban mennek tönkre az utak, nagyobb lesz a balesetveszély és több a dugó, továbbá megszűnik a ROLA-szállítás Magyarországon – figyelmeztet a szervezet.

A Levegő Munkacsoport levelet írt az országgyűlés gazdasági bizottságának, kérve a Magyarországra – nemzetgazdasági, környezetvédelmi és közlekedési szempontból egyaránt – hátrányos javaslat visszavonását.

Forrás: MTI  (ghg \ guz)
.

(Ezt a cikket 327 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE