Hírek Rendezvények

Október 23. – Több mint félszáz ünnepi megemlékezést tartanak vasárnap országszerte

Több mint félszáz megemlékezést tartanak vasárnap országszerte az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulóján.

Budapest, 2011. október 22. Csepel teherautó érkezik a budapesti Bem térről a Kossuth térre, ahol fellobbantották a forradalom lángját az 1956-os forradalom 55. évfordulóján. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az Országház előtti Kossuth téren Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében reggel kilenckor felvonják a nemzeti lobogót. A nemzeti ünnep alkalmából pedig délelőtt tíz és este hat óra között megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház. A parlamenti sétára jelentkezők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet, és Szent Koronát.

A XI. kerületben a Schwéger Tamás emléktáblánál rendezett megemlékezésen Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, Szentimreváros-Gellérthegy-Lágymányos országgyűlési képviselője mond beszédet.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat színpadánál mond ünnepi beszédet. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője és Rogán Antal az V. kerület fideszes polgármestere a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában helyez el koszorút.
A bankszövetség székházánál a Jobbik Magyarországért Mozgalom ünnepi nagygyűlését tart, ahol felszólal Sneider Tamás, Novák Előd, Murányi Levente, valamint Vona Gábor. A rendezvény a Jobbik ifjúsági tagozatának fáklyás felvonulásával és koszorúzásával végződik a Magyar Rádió épületénél.

A Műegyetem rakparton a Lehet Más a Politika tart megemlékezést, amely során ötvenhatos témájú transzparenseket festenek. A rendezvényén beszédet mond Szél Bernadett, az LMP szóvivője és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes. A Vígszínházban Színház és forradalom címmel dokumentumszínházi darab bemutatásával tartanak rendhagyó ünnepi megemlékezést.

Pest megyében Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője választókörzetének településeire látogat és ünnepi beszédet mond, például Csőváron és Erdőkertesen. Ócsán koszorúzással egybekötött ünnepséget rendeznek, ahol ünnepi gondolatokat mond Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke és Bukodi Károly polgármester.

Bács-Kiskun megyében, Kiskunmajsán az 56-os áldozatok emlékére emelt kápolnánál az 56-os Történelmi Alapítvány tart ünnepi megemlékezést, ahol beszédet mond Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Szintén Kiskunmajsán, a városi önkormányzat megemlékezésén Kerényi János kormánymegbízott vesz részt.

Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen a városi önkormányzat megemlékezésén beszédet mond Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője. Az ünnepségen mintegy négyszáz határon túl élő magyar is állampolgársági esküt tesz. Szegeden a Csongrád Megyei Önkormányzat megemlékezésén ünnepi beszédet mond Horváth János, az Országgyűlés korelnöke.

Békés megyében, Mezőberényben ünnepi testületi ülést tartanak a Városházán, amelynek keretében a képviselő-testület „Mezőberényért” kitüntetést adományoz. Ezt követően a városi köztemetőben Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja lesz az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából rendezett nemzeti ünnep szónoka. A beszéd hangzik el, majd elhelyezik a megemlékezés koszorúit.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnokon az 1956-os forradalom kitörésének és a Magyar Köztársaság kikiáltásának napjára emlékező ünnepségen beszédet mond Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Jaczkó György görög katolikus parókus.

Heves megyében, Gyöngyöspatán is ünnepi megemlékezést tartanak, ahol köszöntőt mond Juhász Oszkár jobbikos polgármester, ünnepi beszédet tart Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke.

Hajdú-Bihar megyében, Debrecenben az 1956-os forradalom és szabadságharc 55., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezés, országzászló-felvonással és katonai tiszteletadással kezdődik meg, majd több ünnepi rendezvényt követően délután négykor szintén katonai tiszteletadás mellett levonják a Bem téren található országzászlót.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke előbb Tuzséren vesz részt az ünnepélyes istentiszteleten, illetve Iványi János fafaragó művész által készített kopjafa avatásán, ezt követően Mátészalkán is ünnepi beszédet mond.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon délelőtt tíz és délután öt óra között a belvárosi kulturális intézményekben családi vasárnapot tartanak, este hét órakor díszelőadást tartanak a Művészetek Házában, ahol ünnepi beszédet mond Kriza Ákos fideszes polgármester.

Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár mond ünnepi beszédet. Esztergomban ünnepi képviselő-testületi ülésen emlékeznek meg az 1956-os forradalomról.

Veszprém megyében, Veszprémben Brusznyai Árpád, 1956-os mártír emlékművénél tartanak megemlékezést és koszorúzást. Beszédet mond Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő. Este hét órakor a Petőfi Színházban ünnepi beszédet mond Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára és Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő.

Somogy megyében több településen is ünnepi beszédet mond Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Segesden emellett felavatják az Európai Unió támogatásával létrehozott Integrált Alapfokú Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Központot. Mesztegnyőn leleplezik és megáldják Nagy Imre újonnan felállított szobrát, Csurgón pedig zászlófelvonást követően az ünnepség a közösségi házban folytatódik, amelynek végén fáklyás felvonulás indul az ’56-os emlékműhöz, ahol koszorúkat helyeznek el.

Forrás: MTI  (bkdi \ guz)
.

(Ezt a cikket 372 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE