Üdvözölte az Európai Bizottság a Galileo-műholdak sikeres indítását

Történelmi lépésként méltatta az Európai Bizottság, hogy pénteken fellőtték az Európai Unió intelligens navigációs rendszerének, a Galileónak az első két műholdját.

   A közép-európai idő szerint fél egykor indított Szojuz hordozórakéta 23 000 km-es magasságban állítja pályára a 30 műholdasra tervezett rendszer első két elemét.

A Galileo a brüsszeli bizottság szerint számos előnyt jelent a gazdaság számára, és a lakosság mindennapi életében is. 2014-től a rendszer képes lesz jobb szolgáltatásokat biztosítani számos területen, mint a pontosabb autós navigáció, a közúti közlekedés hatékony szervezése, kutató-mentő szolgáltatások segítése, biztonságosabb banki műveletek, megbízhatóbb áramszolgáltatás.

A rendszer működtetése és használata brüsszeli számítások szerint 90 milliárd euró többletbevételt jelent az uniós iparnak.

A Galileo a tervek szerint 2014-től háromféle szolgáltatást nyújt: egy ingyenes nyílt szolgáltatást, egy kormányzati ellenőrzésű szolgáltatást és egy külön kutató-mentő szolgáltatást. Ezeket később egy kereskedelmi szolgáltatás és egy életbiztonsági szolgáltatás is követi, az eddiginél gyorsabb adatátbocsátással és nagyobb pontosságú hitelesített adatokkal.

A Galileo együtt is működtethető az amerikai műholdas navigációs rendszerrel, a GPS-szel.

Forrás: MTI  (kvb \ ksy)
.

(Ezt a cikket 257 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?