Levegő Munkacsoport: Hatásos kormányprogram a légszennyezés csökkentésére

Elfogadta a kormány a részecskeszennyezés (PM10) csökkentésének intézkedési programját.

A PM10, amely elsősorban a közlekedésből, a fűtésből és egyéb energiatermelésből kerül a levegőbe, minden évben közel 16 ezer ember idő előtti halálát okozza, és több mint 10 millió betegen eltöltött napért felelős hazánkban.

A kormányprogram előirányozza többek között a fűtéskorszerűsítés támogatását, a tehergépkocsik kilométer- és szennyezésarányos útdíjának bevezetését, az elavult autóbuszok cseréjét, a dízeljárművek felszerelését részecskeszűrőkkel, továbbá olyan városi övezetek létrehozását, ahová csak a szigorú környezetvédelmi követelményeknek megfelelő járművek hajthatnak be.

„Üdvözöljük a kormányhatározatot, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évek, évtizedek óta szorgalmazza” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. „Megvalósításával nemcsak a levegő minősége javul, hanem más vonatkozásokban is kellemesebb lesz az emberek élete, és növekszik településeink és így az egész ország versenyképessége is.”

A Levegő Munkacsoport bízik benne, hogy a kormányhatározat nem marad írott malaszt, hanem a hamarosan a gyakorlatban is végrehajtásra kerül.

Forrás: Levegő Munkacsoport
.

(Ezt a cikket 176 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?