Michelin X ENERGY SAVERGREEN: Az abroncs, mely mérsékli a fuvarozók üzemanyag számláját

Évi 500 liter üzemanyag-megtakarítás kamiononként[1] az abroncs élettartamának megőrzése mellett: ilyen teljesítményre képes az új teherabroncs, a  Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN.

De nem ez az egyetlen előnye a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN-nek. Ezenfelül közel 2,5 tonna üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenést tesz lehetővé az abroncsok „első életében”1, valamint a tapadás 7%-os megnövekedésének köszönhetően elősegíti a biztonság javulását2.

Michelin X ENERGY SAVERGREEN abroncsokkal felszerelt Volvo FM dobozos teherautó

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN piaci bevezetése akkor történik, amikor a kőolaj ára újabb és újabb rekordokat dönt meg. A nagy távolságra szállító fuvarozók jelenleg költségvetésük mintegy egyharmad részét üzemanyag-vásárlásra fordítják (ez az arány 1999-ben 16% volt). Ez a költségtétel már a második helyet foglalja el a mérlegben.

Ezzel egyidejűleg a fuvarozóknak a kereslet megnövekedésével, az egyre rövidebb szállítási határidőkkel és az üzemeltetési költségek robbanásszerű emelkedésével kell szembesülniük – ezek a nagy távolságra szállító fuvarozók főbb problémái. A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN, mely egész élettartama alatt mérsékelt üzemanyag fogyasztást biztosít, kivételesen hosszú élettartammal rendelkezik és fokozott biztonságot garantál, a legjobb megoldás a nagy távolságra szállító fuvarozók számára.

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN teljesen új, úgynevezett ENERGYTM Flex karkasszal rendelkezik, mely megakadályozza az abroncs felmelegedését és amely a Michelin Durable Technologies legújabb gyümölcse. A Michelin Durable Technologies olyan forradalmian új innovációk sokasága, amelyek egyazon abroncson hasznosíthatók, vagy egyenként kiválaszthatók a Michelin által meghatározott elvárások és kívánalmak függvényében. Az új ENERGYTM Flex karkasz előnye azon képességében rejlik, hogy mérhető üzemanyag-fogyasztás csökkenést biztosít az abroncs teljes élettartama alatt.

A mérhető üzemanyag-fogyasztás csökkenést biztosító új ENERGY Flex karkasz

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN más olyan újításokat is magában foglal, amelyek a Michelin Durable Technologies-nak köszönhetők. Ily módon a beépített InfiniCoil lehetővé teszi a teherbíró képesség és a tartósság növelését, továbbá a „duplahullámos” lamellák jobb tapadást biztosítanak. Így tudja a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN összehangolni azokat a teljesítményeket, melyeket lehetetlen egyazon abroncson kombinálni, ha az abroncsgyártó csak a standard technológiákkal rendelkezik.

A Michelin Durable Technologies, amelynek részét képezi az új ENERGYTM Flex karkasz, példanélküli az abroncsiparban. Kifejlesztése a Michelin Technológiai Központjában történt, amelyre a Csoport évente több mint 600 millió eurót fordít.


[1] Megrakott szerelvényről van szó, Michelin A2 termékskálával összevetve. Átlagfogyasztás: 33 liter/100 km. Nagy távolságra történő szállítás, évi 130 000 km.

2 X ENERGYTM SAVERGREEN XD a XDA2+ Energy-vel összevetve.

 

Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN:
három költségmegtakarítási lehetőség a fuvarozók számára

Amikor a Michelin olyan technológiákat fejleszt ki, amelyek vevői számára költségmegtakarítást tesznek lehetővé, globálisan közelíti meg a kérdést.

Az új Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN kiválóan szemlélteti ezt a stratégiát: ez az abroncs egyesíti az üzemanyag fogyasztás tartós csökkenését és a kivételesen hosszú élettartamot.  7%-kal2 nagyobb mértékű tapadásának köszönhetően növeli a biztonságot. Tartóssága révén az általa nyújtott előnyök mind a négy életszakaszban (új, mintázatmélyítés, Michelin Remix technológiával végzett újrafutózás és második mintázatmélyítés) élvezhetők.

Ezek az előnyök rendkívül fontosak a fuvarágazat számára, melynek szereplői egyre komolyabb nyomásnak vannak kitéve.

 • Soha nem látott mértékű üzemanyag megtakarítás

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN 100 kilométeren1 0,4 liter üzemanyag-fogyasztás csökkentést tesz lehetővé. Ez a nyereség még inkább jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy az összehasonlítás egy olyan Michelin abroncs családdal történt, amelynek alacsony üzemanyag-fogyasztása már elismert.

Annak ismeretében, hogy az üzemanyagár a fuvarozók összköltségeinek 27%-át teszi ki (ez az arány 1999-ben 16% volt), ami a bérek és járulékok (28 %) után a második legnagyobb költségtétel, a Michelin a nagy távolságra szállító fuvarozóknak felkínálja annak lehetőségét, hogy költségeik egy részét mérsékeljék.

Az új Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN évi több mint 500 liter üzemanyag megtakarítást tesz lehetővé, ami közel 1 000 litert jelent az abroncs első életszakaszában1.

A bemutató során két teljesen egyforma Volvo FM teherautót indítottak egy enyhe emelkedőről, leállított motorokkal. Az egyik a Michelin új X ENERGY SAVERGREEN, a másik egy konkurens márka abroncsával volt felszerelve.

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN által biztosított üzemanyag megtakarítás 60%-ban az abroncs-karkasz működésének köszönhető (melynek neve ENERGYTM Flex), ami tulajdonképpen az abroncs váza. Így már világos, miért alacsonyabb az üzemanyag fogyasztás az abroncs egész élettartama alatt.

Az üzemanyag fogyasztás mérséklésével a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN lehetővé teszi, hogy kevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a légkörbe. Az alacsony üzemanyag fogyasztás miatt már elismert Michelin A2 termékcsaládhoz képest a CO2 kibocsátás mintegy 2,5 tonnával csökkent az abroncs egész élettartama alatt.

A kisebb gördülési ellenállásnak köszönhetően, az új Michelin X ENERGY SAVERGREEN abroncsal szerelt Volvo FM egy egész teherautó hosszal tovább gurult a konkurens márka gumijával szerelt kamionnál.
 • Hosszú élettartam – a költségmegtakarítás forrása

A hosszú élettartam egy másik költségmegtakarítási tényező, amit a Michelin X ENERGYTMSAVERGREEN biztosít. A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN XF és XD abroncsok metszetgeometriája és szabadalmaztatott anyagai, valamint speciális futómintázata kivételesen hosszú élettartamot tesznek lehetővé a fogyasztás egyidejű csökkenése mellett. A két teljesítmény közötti egyensúly révén a Michelin X Energy SaverGreen új technológiai standardot foglal magában.

A hosszú élettartammal összefüggő előny először az abroncsvásárlási költségek mérséklődésében tükröződik, majd a járművek produktivitásában, ami annak köszönhető, hogy csökken az abroncscsere miatti állásidő.

A Michelin X ENERGY SAVERGREEN XF és XD abroncsok metszetgeometriája és szabadalmaztatott anyagai, valamint speciális futómintázata kivételesen hosszú élettartamot tesznek lehetővé a fogyasztás egyidejű csökkenése mellett.
 • Négyszeres költségmegtakarítás ugyanazon az abroncson

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN üzemanyag megtakarítást tesz lehetővé, amit a fuvarozók az abroncs négy életszakasza során (új, mintázatmélyítés, Michelin Remix technológiával végzett újrafutózás és második mintázatmélyítés) végig élvezhetnek.

Az abroncs felmelegedését megakadályozó új ENERGYTM Flex karkasz hozzájárul a fogyasztás csökkenéséhez az abroncs valamennyi használati szakaszában. Ez a technológiai „váz” folyamatosan elősegíti az üzemanyag-fogyasztás mérséklését, függetlenül az abroncs kopásának mértékétől és attól, hogy volt-e már újrafutózva vagy futómintázata kimélyítve.

A tartósság, ami a fokozott újrafutózhatóságban tükröződik, a Michelin Durable Technologies-nak köszönhetően megnőtt, ahogyan azt a hajtott tengely 500 kg-mal nagyobb teherbíró képessége is bizonyítja1.

1  Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN XF a Michelin XZA2 Energy-vel összevetve.

.

Költségmegtakarítás és tökéletes biztonság – a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN megoldotta ezt a komoly kihívást

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN által biztosított üzemanyag-fogyasztás csökkenés és hosszú élettartam azért is rendkívüli eredmény, mert egy másik alapvető teljesítménnyel, a biztonsággal egyidejűleg van jelen. Ez az az alapvető tulajdonság, amit a Michelin megkövetel minden abroncsától. A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN sem képez kivételt ez alól. Nagyobb tapadást biztosít, mint az előző abroncsgeneráció.

Az első, kormányzott tengelyre való Michelin X Energy SaverGreen XF abroncs

A fuvarozó vállalatoknál a biztonsággal kapcsolatos kihívások igen összetettek: egyszerre kell garantálni a gépkocsivezetők teljes biztonságát a munkavégzés során, mérsékelni a balesetek számát és elősegíteni, hogy a fuvarozók eleget tegyenek megrendelőik követelményeinek az időben történő szállítással.

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN által adott válasz egyszerű. Nagyobb tapadást biztosít, miközben költségmegtakarítást tesz lehetővé. A teljesítmények ily módon való ötvözete a Michelin jelentős kutatás-fejlesztési beruházásainak gyümölcse. (A Technológiai Központ évente több mint 600 millió eurót kap.) Az olyan kiemelkedő újítások, mint a Michelin Durable Technologies, aminek a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN is részét képezi, páratlan teljesítmény-egyensúlyt tesznek lehetővé.

 • A hosszú élettartam és a tapadás összehangolása …

A Michelin tehát nem elégedett meg azzal, hogy tartósan csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és kivételesen hosszú élettartamot biztosít. Az X ENERGYTM SAVERGREEN-nel a Michelin 7%-kal nagyobb tapadást tesz lehetővé a hajtott tengelyen1.

 • Az abroncs egész élettartama alatt megmaradó tapadóképesség

Annak érdekében, hogy a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN hosszú élettartama tényleges előnyt jelentsen a fuvarozók számára, a Michelin arra törekedett, hogy az X ENERGYTM SAVERGREEN tartósan megőrizze tulajdonságait. Ezért a Michelin olyan futómintázatot fejlesztett ki, amelyen teljes mélységben „duplahullámos” lamellák találhatók és állandó tapadást tesznek lehetővé.

1  Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN XD a Michelin XDA2+ Energy-vel összevetve.

.

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN által nyújtott költségmegtakarítás és biztonság a technológia tükrében

Az üzemanyag-fogyasztás csökkenése az abroncs teljes élettartama alatt, a kivételesen hosszú élettartam megőrzése a tapadás és a tartósság mértékének növelése mellett – mindezek az előnyök lehetségessé váltak a Michelin kutatás-fejlesztésbe fektetett erőfeszítéseinek köszönhetően.

A hátsó, meghajtott tengelyre vaó Michelin X Energy SaverGreen XD abroncs

A Michelin, mely évente több mint 600 millió eurót költ Technológiai Központjára, a teherabroncs-gyártásban számos új eljárást dolgozott ki, melyeket a Michelin Durable Technologies foglal magában.

Ezek a Michelin által szabadalmaztatott újítások egyszerre érintik az abroncs futómintázatát és metszetgeometriáját. Lehetővé teszik az abroncsok teljesítményének növelését az alábbiak tekintetében:

 • fogyasztás
 • élettartam
 • tartósság (újrafutózhatóság, teherbíró képesség)
 • biztonság (tapadás, úttartás).
 • Az abroncs felmelegedését megakadályozó ENERGYTM Flex karkasznak köszönhető üzemanyag-fogyasztás csökkenés

A Michelin Durable Technologies egyik legjelentősebb újítása, az abroncs felmelegedését megakadályozó ENERGYTM Flex karkasz lehetővé teszi, hogy a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN abroncs, beleértve az oldalfalakat és a peremzónát is, hozzájáruljon a gépjármű fogyasztásának csökkentéséhez.

Futás közben az abroncs egy kissé felmelegszik a molekuláris súrlódás miatt, ami minden kerékfordulatnál bekövetkezik az oldalfalaknál és a futófelületnél. A hőfelszabadulás tulajdonképpen energiaszóródás, ami a gépkocsi motorjából, tehát a felhasznált üzemanyagból ered.

Amíg az abroncs futó zónájának az energiaveszteség 70 %-a tudható be, az oldalfal és a peremzóna külön-külön 15 %-ban felelős az abroncsok futás közbeni felmelegedéséért. A Michelin mérnőkei tehát olyan új megoldásokat találtak, melyek lehetővé teszik az energiaveszteség, vagyis a fogyasztás csökkentését.

Az új ENERGYTM Flex karkasz a Michelin három különleges technológiáját foglalja magában:

          az abroncs a legérzékenyebb zónákig ENERGYTM gumit tartalmaz ;

          az abroncs alkotóelemei finomabbak;

          a fém kordszálak csavarodása rugalmasabb.

Ez a három elem lehetővé teszi az abroncs számtalan féle meghajlásából eredő felmelegedésének szabályozását.

Miközben a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN az üzemanyag-fogyasztást 100 kilométeren 0,4 literrel képes csökkenteni[1], a megtakarítás 50-60%-a az abroncs felépítésének és anyagainak köszönhető. Mivel ezek az anyagok függetlenek a futófelület kopásától, az általuk lehetővé tett üzemanyag-megtakarítás az abroncs egész élettartama alatt mérhető.

 • Az InfiniCoil szerkezeti felépítés három előnye: teherbíró képesség, tartósság és biztonság

Az InfiniCoil szerkezeti felépítés, amit a Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN tervezésénél alkalmaztak, az alábbi három jól érzékelhető előny társul:

          a teherbíró képesség növekedése,

          a tartósság fokozódása,

          a biztonság javulása.

Az InfiniCoil technológia az acélkord övre tekert, hatalmas, egybefüggő acél kordszálat jelenti. Ha letekernénk, akár a 400 méter hosszúságot is elérné. Az új szerkezeti felépítés optimális tartást biztosít az abroncs gördülési kerületén, valamint eddig soha el nem ért szilárdságot. Ezzel magyarázható, hogy az InfiniCoil metszetgeometriája lehetővé teszi az abroncs teherbíró képességének növelését és tartósságának javítását. Végül, az abroncs futó zónájának stabilizálásával az InfiniCoil szerkezeti felépítés mérsékli az abroncs deformálódását, ill. kiszélesíti az abroncs és a talaj közötti érintkezési felületet, ily módon biztosítja a legjobb tapadást, tehát a még nagyobb biztonságot.

Az Infinicoil technológia lényege az acélszálakkal erősített szövetháló
[1] A Michelin A2 Energy termékskála azonos méretű abroncsaival összevetve.
 • A „duplahullámos” lamellák a még jobb tapadás és a hosszú élettartam szolgálatában

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN tapadása 7 %-kal jobb a hajtott tengelyen1. Ez a fejlődés a Michelin Durable Technologies részét képező, nagy tapadóképességű, új futómintázatnak köszönhető. Ezen a futómintázaton teljes mélységben „duplahullámos” lamellák találhatók.

A háromdimenziós lamellák biztosítják a gumipogácsák tartását, ily módon mérséklik az abroncs kopását. Miközben vízszintes és függőleges irányban is hatnak, egyidejűleg nagyfokú tapadást és a hagyományos futómintázatnál hosszabb élettartamot biztosítanak.

A "duplahullámos" lamellák

1 Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN XD a Michelin XDA2+ Energy-vel összevetve.

 

MICHELIN X ENERGYTM SAVERGREEN: a tehergépjármű gyártók szövetségese

  A CO2 kibocsátás csökkentésének szükségessége, az üzemanyagár robbanás és az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályok az alacsony üzemanyag fogyasztású gépjárművek kutatás-fejlesztésére ösztönöznek.

 A Michelin új X ENERGYTM SAVERGREEN-je, amivel a legújabb Renault Magnumot a világon elsőként felszerelték, hozzájárul ehhez az innovációs folyamathoz.

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN-t a Volvo is jóváhagyta legújabb generációs gépjárművein, a többi nagy konstruktőr pedig épp a jóváhagyási folyamat véglegesítésén dolgozik.

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN energetikai hatékonyságát konstruktőrök belső tesztjei is megerősítették.  Például a Renault Trucks úgy számolta, hogy az új Michelin abroncs által nyújtott üzemanyag megtakarítás 0,5 l/100 km az alacsony fogyasztása miatt már elismert elődjéhez képest.

A Michelin X ENERGYTM SAVERGREEN tehát az eredmény eléréséhez azonnal rendelkezésre álló megoldást jelent, ami ha nem lenne, jelentős technikai és mechanikai erőfeszítést igényelne a gépjármű gyártók részéről.

 

Olvassa el a MICHELIN X® WORKS™, és a MICHELIN X® MultiWay™ 3D abroncsok részletes ismertetőjét is!


(Ezt a cikket 794 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?