Baleset-megelőzés Biztonság Felszerelés Hírek Járműtechnika Tudnivalók

Készüljön fel a téli időjárásra, ellenőrizze kamionját!

Bár kegyes volt hozzánk az ősz, hiszen igazi indián nyár tombolt, most már érezhető, hogy nyakunkon a tél. A hideg idővel azonban nem csak a havas táj jár együtt, hanem a csúszos, fagyos utak is. Az első mínuszok beköszöntekor számos baleset származik abból, hogy a tulajdonosok nem készítik fel az évszaknak megfelelően az autójukat.

Scania R 730 6x4 Highline timber truck with trailerA LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata minden évben igyekszik felhívni a gépkocsivezetők figyelmét a tél közeledtével szükségessé váló teendőkre. A közel 10 000 járműből álló flotta kezelője tapasztalatból tudja, hogy nem érdemes halogatni a gumicserét és a szükséges egyéb teendőket. Komoly balaseteket előzhetünk meg, ha a gépjárművünket átvizsgáltatjuk és felkészítjük a télre még a fagyok érkezése előtt. A tanácsokat nem csak a cégautó használóknak érdemes megfogadni, egy kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel minden autós megelőzheti a fagyásból származó költséges alkatrészcseréket, és elkerülheti a veszélyes közúti helyzeteket.

A téli felkészülés egyik legfontosabb lépése a gumik cseréje. A hidegben, 7 fok alatt a nyári gumiabroncsok felülete megkeményedik, merevvé válik, így azok kevésbé tapadnak. A téli gumik anyaga jóval puhább összetételű nyári társaiknál, így a hőmérséklet csökkenésével az anyagjellemzőből adódó általános tapadási tényezőjük is kedvezőbb. Emellett a téli abroncsok mintázata tagoltabb, így nedves, havas, latyakos, jeges útszakaszon jóval biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé. „Tapasztalatunk szerint a gumik kellő időben történő lecserélésével nemcsak biztonságosabbá tehetjük a téli közlekedést, hanem időt is spórolhatunk, hisz elkerülhetjük a mínuszok beálltakor jellemző több órás sorban állást a gumis műhelyek előtt” – mondta el Horányi István a LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója.

A gumicserével egy időben érdemes a szélvédőmosó folyadékot is fagyálló változatra cserélni. A fagyáspont alapján kategorizált termékek közül célszerű olyat választani, amelyik a legalacsonyabb hőmérsékletben is kiállja a próbát. Ne feledkezzünk meg az időjáráshoz igazított hűtőfolyadékról sem, melyet még a hideg beállta előtt fontos ellenőriztetni, ugyanis a nem megfelelő folyadék a motor – magas költségekkel járó – meghibásodásaihoz vezethet.

A teljes őszi átvizsgáláskor az akkumulátor állapotának ellenőrzése is ajánlott, hiszen hideg időben kapacitása csökkenhet, így egy régi akkumulátor esetében könnyen előfordulhat, hogy nem indul az autó. Az utastér és az üvegfelületek páramentesítésére a légkondicionáló használata igen hasznos, heti egyszeri beindítása pedig megelőzheti a szűrőrendszer gombásodását és így a kellemetlen szagok kialakulását, a költséges klímatisztítást és a pollenszűrő cseréjét.

A biztonságos közlekedés érdekében vizsgáljuk meg az első és hátsó ablaktörlő lapátokat is. Ha szükséges, cseréljük is ki őket, hiszen a téli, ködös időjárásban különösen fontos a tökéletes kilátás. Az sem árt, ha készenlétbe helyezünk egy megfelelő gumiperemű jégkaparót így télen is karcmentes és jól átlátható szélvédőnk lesz.

A hideg időjárás miatt érdemes a zárakat beolajozni, illetve régebbi típusú autók esetében az ajtók, a csomagtartó gumikereteit szilikonnal kezelni. Nem tudhatjuk előre, mikor vesszük hasznát egy jégoldó- és zárolajozó spraynek, ezért azt is ajánlott magunknál tartani. Ha még inkább elővigyázatosak szeretnénk lenni, az általánosan előírt eszközök (elakadást jelző háromszög, elsősegély csomag stb.) mellett helyezzünk el a csomagtartóban vontatókötelet, takarót, zseblámpát és védőkesztyűt, melyeknek nagy hasznát vehetjük egy fagyos kerékcsere, vagy műszaki hiba alkalmával.

Forrás: LeasePlan
.

(Ezt a cikket 344 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE