Gazdaság Hírek Statisztikák

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2011. szeptemberi és első háromnegyed évi értékesítési mutatókról

A 2011. szeptemberi forgalomba helyezés a személygépjárműveknél – az erősebb 2010. szeptemberi referenciához képest – minimális csökkenést mutat, miközben az éves időarányos adatok némileg még mindig meghaladják az előző évet, +3,8%. A kishaszon járművek területén további jelentős emelkedést tapasztalunk, 38,6%. A kishaszon járművek éves halmozott értékesítése jelentősen meghaladja a 2010. évi időarányos forgalomba helyezéseket, 22,8%.

Bízunk benne, hogy az év hátralévő részében további emelkedés várható az előző évhez és az előző hónapokhoz képest is.
A motorkerékpár piac csökkenése – bár jelentősen lelassult – szeptemberben sajnos még folytatódott, úgy látjuk, hogy ez a szegmens lábal ki legnehezebben és leglassabban a válságból. Fontos jel számunkra, hogy a csökkenés 2011 szeptemberében gyakorlatilag megállt.

A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartjuk, hogy e területen 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja, szeptemberben 23,6% volt a fejlődés tavaly szeptemberhez képest és kumuláltan 93,7% emelkedést ért el a 2010 évhez viszonyítva.

Az alacsony értékesítési összes volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után. Nem arról van tehát szó, hogy a szakma nyereségesen működik-e, hanem arról, hogy az elhúzódó értékesítési és most már javítási tevékenység visszaesését milyen formában éli túl.

Érdekes látni, hogy a 2009. év hasonló időszakához képest a busz és motorkerékpár értékesítés kivételével jelentős pozitív elmozdulás van, azaz a kilábalási folyamat – bár lassú és visszaesésektől veszélyeztetett – trendje pozitív.

A DataHouse adatai alapján az szeptember havi és a három negyedéves időarányos forgalomba helyezési darabszámok az alábbiak szerint alakultak:

Továbbra is kiemelkedően fontosnak érezzük – az abszolút számokban még mindig alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme – a fekete javítók és javítás elleni eredményes harc mellett – a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése céljából. Tagvállalataink saját területükön és MGE is jelentős erőfeszítéseket tesz a márkaszervizek forgalma visszaesésének megállítására, a márkaszervizek által képviselt valós érték bemutatására.

A jogalkotók és jogalkalmazók asztalára tett javaslataink a feketegazdaság visszaszorítása, a környezet megóvása, a közlekedés biztonsága, a kereskedelmi feltételek és a versenyképességünk szempontjainak előtérbe helyezésével irányulnak egy kiszámíthatóan fejlődő gépjármű értékesítési és szolgáltató piac megteremtésére és fenntartására.

Erdélyi Péter ügyvezető elnök
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

Forrás: MGE
.

(Ezt a cikket 196 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .