Határinfó Hírek

Románia még reménykedik, hogy az idén csatlakozhat a schengeni övezethez

Románia még mindig reménykedik abban, hogy az idén csatlakozhat a schengeni övezethez – legalábbis ezt sejtetik Traian Igas belügyminiszter és Teodor Baconschi külügyminiszter nyilatkozatai annak ellenére, hogy Hollandia bejelentette: még az ország részleges csatlakozását sem támogatja.

    A keddi romániai híradások emlékeztetnek: az előre bejelentett holland vétónak az a legfőbb indoka, hogy Hága nem látja biztosítottnak a külső határok hatékony védelmét és a korrupció elleni küzdelmet.

    A belügyminiszter leszögezte: Románia tovább küzd, mivel szerinte az ország “könnyedén teljesítette” a schengeni csatlakozás összes feltételét. Úgy véli: Románia nem nyugszik bele abba, hogy ne csatlakozhasson 2011-ben a schengeni övezethez.

    Teodor Baconschi román külügyminiszter nyilatkozatában kifejtette: míg a Románia és Bulgária felvételét korábban szintén ellenző Franciaország és Németország rugalmasabb álláspontra helyezkedett, a holland kormányt nem sikerült meggyőzni, mivel az “egy szélsőséges párt Európa-ellenes programjának túszává vált”. Emlékeztetett: Franciaország és Németország kompromisszumos, kétlépcsős csatlakozásra tett javaslatot, amelynek értelmében az idén a légi és a tengeri határátkelőkön szüntetnék be a határellenőrzést, a szárazföldi átkelők esetében pedig jövőre halasztanák a döntést.

    Eközben Hollandia is panaszkodik Romániára amiatt, hogy a holland elutasítás bejelentését követően “baktériumos fertőzés” veszélyére hivatkozva a román egészségügyi szervek leállíttatták az országba tartó holland mag-, virág- és tulipánhagyma-szállítmányokat. A kamionoknak mindaddig a határátkelőkön kell vesztegelniük, amíg a szakhatóság elemzi a szállítmányokból vett mintákat.

    Mind a bukaresti holland nagykövetségen, mind a holland hatóságoknál panaszt tettek azok a holland szállítmányozó cégek, amelyek kamionjai a hétvége óta a romániai határátkelőkön kényszerülnek rostokolni. A holland hatóságok magyarázatot kértek Bukaresttől. Két holland európai parlamenti képviselő egyenesen zsarolással vádolta Romániát, az Európai Bizottság pedig vizsgálatot ígér.

    A Ziarul Financiar című román pénzügyi-üzleti napilap kedden emlékeztet arra, hogy Bukarest több százmillió eurót költött már határai biztonságának megerősítésére.

    Az Adevarul keddi, Európáról szóló mellékletében egy magát meg nem nevező schengeni szakértő politikai szempontból is ésszerűtlen döntésnek minősíti a készülő holland vétót. Nem tartja kizártnak, hogy Finnország is hasonlóképpen dönt majd, amikor a két ország csatlakozásáról határoznak.

    Marian Jean Marinescu, aki az Európai Néppárton belül a kormányzó román Demokrata Liberális Párt (PD-L) frakcióját vezeti, ugyanennek a lapnak bizakodóan nyilatkozott. Úgy véli, van még idő egyetértésre jutni e kérdésben. Mint mondta, abban reménykedik, hogy ha Hollandia egyetlen országként fogja ellenezni a román és bolgár csatlakozást, elszigetelődik az EU-ban, így a többi tagállamnak sikerül majd meggyőznie Hágát, hogy gondolja meg magát.

Forrás: MTI  (kgf \ kti)
.

(Ezt a cikket 191 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .