Határinfó Hírek Külföld

Pristina: Szerbia beengedte a koszovói áruval megrakott teherautókat

A pristinai hatóságok közölték, hogy a koszovói termékek szerbiai exportjára 44 hónapja elrendelt belgrádi tilalom óta a hét elején első ízben három, koszovói áruval megrakott teherautó haladt át a szerb-koszovói határon.

A kamionok a Kosovska Kamenica-i átkelőnél lépték át a határt. Mimoza Kusari-Lila koszovói miniszterelnök-helyettes és kereskedelmi-iparügyi miniszter az ország gazdaságára nézve “nagy napnak” nevezte az eseményt, mert ezzel – mint a miniszter fogalmazott – Szerbia elfogadta a Koszovói Köztársaság által kiállított, áruszállítmányokra vonatkozó kísérő okmányokat.

A hírt a koszovói vámszervek szóvivője is megerősítette, aki közölte, hogy a koszovói áruval megrakott teherautók átlépték a szerb határt a Koszovói Köztársaság által kiállított papírokkal – jelentette kedden a Beta és a Tanjug hírügynökség.

Pristinában hangsúlyozzák, hogy a koszovói termékek szerbiai exportjára 44 hónappal ezelőtt elrendelt belgrádi tilalom bevezetése óta most először érkezett koszovói áru Szerbiába.

A nemzetközi békefenntartók (KFOR) német és francia katonái az észak-koszovói Brnjak átkelőnél kedden reggel eltávolították a szögesdrót akadályokat, és közölték, hogy “ami őket illeti, a határ megnyílt”. Az átkelő azonban a gépkocsik számára megközelíthetetlen, mert a szerbek napokkal ezelőtt eltorlaszolták az utat. A brnjaki átkelőnél a KFOR katonáin és az EULEX vámosain kívül koszovói vámosok és rendőrök is vannak.

Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter a Danas című belgrádi lapnak nyilatkozva kijelentette: a KFOR és az EULEX képviselőivel napokon belül tárgyalásokat kezd a szerbek által felállított útakadályok eltávolításáról.

Szerző: Varga István, az MTI belgrádi tudósítója

Forrás: MTI  (kvi \ knc)
.

(Ezt a cikket 198 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .