Határinfó Hírek Külföld

EULEX: koszovói vámosok a két északi átkelőn

Koszovói albán és szerb nemzetiségű rendőrök és vámosok is jelen vannak az EULEX egységei mellett a két észak-koszovói átkelőnél – erősítette meg pénteken Nicholas Hawton az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójának (EULEX) szóvivője.

    Hozzátette: az operatív munkát azonban az EULEX tagjai végzik, és mind a brnjaki, mind pedig a jarinjei határátkelőnél két-két koszovói rendőr és egy-egy vámos tartózkodik. A koszovói rendőrök és vámosok között helyi szerb nemzetiségűek is vannak.

    A KFOR és az EU koszovói békemissziója pénteken fegyvermentesítette a két északi átkelő térségét – jelentette ki az EULEX szóvivője. Nicholas Hawton megerősítette, hogy reggel óta folyamatosan érkeztek a helikopterek a két átkelőhöz. A szóvivő hangsúlyozta: “Észak-Koszovóban a helyzet rendkívül feszült”.

    A két átkelő le van zárva. Az oda vezető utakon, az útakadályok előtt – helyszíni beszámolók szerint – sok gépkocsi torlódott fel, és az összegyűlt helyi szerbek eleddig békésen szemlélik a fejleményeket.

    A szerb kormány Koszovó-ügyi minisztere nyilatkozatában kifejtette: “Nehéz napok és kimerítő küzdelem vár ránk”.

Forrás: MTI  (kvi \ kti \ ksy)
.

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .