Közúti környezetvédelmi ellenőrzések négy nagyvárosban az Európai Mobilitási Héten

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai felügyeletével, Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár fővédnöksége mellett idén is folytatódik a 14 éve megkezdett Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció sorozat. A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által szervezett, az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó Akció célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, energiatakarékos autózás fontosságára.

Az Akció keretében az illetékes megyei Közlekedési Felügyeletek 12 db közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsival mintegy 1500-1700, a hatályos környezetvédelmi előírások szerinti mérést végeznek el 2011. szeptember 19. és 23. között, Budapesten, Debrecenben, Győrött és Szegeden, naponta változó helyen (ld. a csatolt táblázatot – a sárga háttér azokat a helyszíneket jelöli, ahol emissziós radar is működik majd). A megfelelő környezetvédelmi állapotú gépkocsik vezetői jelképes ajándékot kapnak. A kirívóan rossz állapotú gépkocsival közlekedők bírságolásra számíthatnak.

Az idén tizenötödik alkalommal megrendezendő Akció a hazai gépkocsiállomány jellemző állapotának, az állapot változásának vizsgálatát és értékelését is lehetővé teszi. A statisztika szerint a gépkocsik 98-99 százaléka „javítás nélkül megfelel” minősítést kap a járművek műszaki megvizsgálásába integrált környezetvédelmi felülvizsgálaton. Ezzel szemben az elmúlt években rendezett akciók szerint a megfelelő gépkocsik aránya 90 és 95 százalék között változott. A gépjárműállomány korszerűsödése, a környezetvédelmi szabályozó rendszer, és a rendszerben – többek között az Akciók segítségével – végrehajtott fejlesztések hatékonyságát igazolja, hogy a megfelelő állapotú gépkocsik részaránya az évek során 90 százalék fölé nőtt. Amíg a 90-es évek végén még csak minden második dízeles gépkocsi volt megfelelő, addig ma tízből kilenc gépkocsi előírásszerű környezetvédelmi állapotban van (ld. a csatolt táblázatot).

Az Akciót a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együttműködve kezdeményezte, támogatja. Szervezője a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Zöld Autó Központja. A közúti ellenőrzések szakmai felügyeletét a Nemzeti Közlekedési Hatóság látja el. A méréseket a megyei Közlekedési Felügyeletek és a Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. végzik.

Az Európai Mobilitási Hét egyéb hazai rendezvényei 102 hazai önkormányzat közreműködésével valósulnak meg. Magyarország így idén minden korábbinál több településsel vesz részt a környezettudatos közlekedést népszerűsítő kampányban, a nemzetközi összevetésben ezzel Ausztria és Spanyolország mögött a harmadik legjobb teljesítményt nyújtja a jelentkezések jelenlegi állása szerint. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap fővárosi programjait az Új Széchenyi Terv is támogatja.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 192 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?