A Volvo Trucks zászlóshajója 750 lóerővel ünnepel

A Volvo FH16 immár 750 lóerővel és 3550 newtonméter nyomatékkal is megrendelhető, hogy megbirkózhasson a legnehezebb és legmegterhelőbb szállítási feladatokkal is. Piaci bevezetésére éppen a 16 literes motor 25. születésnapján kerül sor.

1987-ben mutatkozott be a Volvo F16 a Volvo első 16 literes motorjával, 470 lóerős teljesítménnyel. Azóta a piaci igények az egyre erősebb teherautók felé terelték a fejlesztéseket.

„A Volvo FH16 750 révén abszolút csúcsteljesítményű teherautót kínálhatunk ügyfeleinknek, kedvező üzemanyag-fogyasztással és rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátással. Ez egy kompromisszumoktól mentes kombináció a legnehezebb és legmegterhelőbb szállítási feladatokhoz” – mondja Staffan Jufors, a Volvo Trucks elnök-vezérigazgatója.

Teljesítmény, üzemanyag-hatékonyság és környezetvédelem

Az új motor a Volvo Trucks jelenlegi, 16 literes, 700 lóerős dízelmotorjáéval megegyező technológiát alkalmaz – egy soros, hathengeres motor felülfekvő vezérműtengellyel, hengerenként négy szeleppel és befecskendező-egységekkel. Az erőforrást nagyobb teljesítményre és nyomatékra optimalizálták az üzemanyag-fogyasztás változása nélkül. A 750-es motor két változatban, Euro 5-ös, illetve EEV  (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle, Fokozottan Környezetbarát Jármű)kivitelben rendelhető, amely utóbbi még alacsonyabb részecske- és füstkibocsátást kínál.

A motor nagy nyomatékához igazított Volvo I-Shift automatizált sebességváltási rendszer az alapfelszereltség része. A hátsó tengelyek kínálatában 250 tonna szerelvényössztömegre alkalmas típus is szerepel. A nagysebességű nemzetközi feladatokra a nemrég bemutatott RS1360 szóló tengely kínál üzemanyag-hatékony alternatívát.

Rugalmasság és termelékenység

Az új 750-es motor 2800 newtonmétert biztosít 900-as percenkénti fordulatszámon, miután a nyomatékgörbe meredeken emelkedni kezd, majd 1050-es percenkénti fordulatszámtól eléri a 3550 newtonméteres csúcsértéket, és tartja is ezt a szintet egészen az 1400-as fordulatszámig. Ez magas utazósebesség fenntartását teszi lehetővé még a legmeredekebb emelkedőkön is.

„Minél több erő áll rendelkezésre alacsony fordulatszámon egy súlyos rakomány megmozdításához, annál kisebb igénybevétel hárul a motorra, és annál üzemanyag-hatékonyabb módon haladhat a jármű. Ez végül kiemelkedő rugalmasságot eredményez” – mondja Hayder Wokil, a Volvo Trucks termékmenedzsere.

A Volvo FH16 750 igazán nehéz szállítási feladatokra és hegyvidéki, illetve erősen tagolt útvonalakon végzett, magas átlagsebességet igénylő feladatokra egyaránt alkalmas.

„A legtöbb FH16-os ügyfél számára a lehető legtöbb áru elszállítása a lehető legrövidebb idő alatt a legfontosabb. Ugyanakkor számos ügyfelünknek kell hosszú távon, gyorsan szállítani nagyértékű árukat és romlandó termékeket, változó földrajzi viszonyok mellett, pontosan megadott célbaérkezési idővel” – magyarázza Wokil Úr.

Nehezebb szállítmányok – erősebb teherautók

Régóta tapasztalható trend már az egyre nehezebb szállítmányok elterjedése és ezáltal az egyre erősebb teherautók iránti igény növekedése. A Volvo F16 és a 16 literes motor első, 470 lóerős változatának 1987-es bemutatkozása óta a teljesítményszintek lépésről lépésre növekedtek, a piac és az ügyfelek igényeinek megfelelően. 1993-ban a teljesítmény 520 lóerőre nőtt. Tíz évvel később megérkezett egy teljesen új motor, 610 lóerővel. 2009-ban a Volvo a gyártók között elsőként érte el a 700 lóerős szintet, most pedig itt a következő lépés – a 750 lóerős Volvo FH16.

A nagyobb teljesítményű Volvo FH16 teherautók gyártása európai piacra 2012 elején veszi majd kezdetét. A 750 lóerős változat mellett a Volvo 16 literes motorja 540, 600 és 700 lóerős teljesítményszinttel is rendelhető.

Fh16 750 film (magyar felirattal):

http://volvo.qbrick.com/index.aspx?cid=2&mode=3&mid=735

További fényképek:

http://icp.llr.se/CumulusE_Z/VTC_ImageGallery/WebUsers.jsp

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 473 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?