Egyéb Hírek Vezetéstechnika

Borulási tréning Afganisztánban szolgáló magyar katonáknak

Megkezdődött az Afganisztánban szolgálatot teljesítő tartományi újjáépítési csoport (PRT) állományának „borulási tréning” nevű felkészítése Mazari-Sarifban, ami a magyar katonák által Afganisztánban használt MRAP MaxxPro típusú harcjárművek biztonságos működtetéséhez szükséges.

A kormany.hu honlapon múlt hét csütörtökön megjelent közlemény szerint a kiképzés a Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem irányítása és szervezése mellett történik. „Minden műveleti területen lévő katona számára fontos, hogy megfelelő ismeretet kapjon a harcjármű kezeléséből” – írták, hozzátéve, hogy ez az eszköz az amerikaiak által is használt és a házi készítésű robbanószerkezetekkel végrehajtott, úgynevezett IED-támadásoknak teljes mértékben ellenálló jármű.

A szimulátorban a kezelőszemélyzet részére bemutatják és érzékeltetik, mi történik akkor, ha a jármű valamilyen okból felborul, s gyakorolják, hogy a borulás esetén mit kell tenni annak érdekében, hogy a járműből biztonságosan ki lehessen szállni – közölték, megjegyezve, hogy ez a gyakorlat elősegíti és erősíti a katonákban a biztonságérzetet, hozzájárul a missziós feladatok biztonságos ellátásához Afganisztánban. Az amerikai fél egyértelmű statisztikai adatokkal támasztotta alá azt, hogy ez a tréning fontos a túlélési képesség elsajátításában – mutattak rá.

Május 17-én előzés közben felborult egy MRAP MaxxPro típusú, speciális aknavédelemmel ellátott gépjármű az afganisztáni Baglán tartományban. A baleset következtében Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok életüket vesztették, négy katona pedig megsérült. A vizsgálat magállapításaival beigazolódott, hogy a balesetet közvetlenül az egyik kerék durrdefektje okozta, de önmagában a defekt nem vezetett volna ilyen tragédiához, hiszen a harcjárművön lévő abroncsok defektbiztosak, vagyis miután megsérültek, még 50 kilométer megtételére képesek normál sebességgel. A magyar vezérkari főnök később több szerencsétlen egybeesés következményének nevezte, hogy ilyen súlyos lett a baleset, és ketten életüket vesztették.

Forrás: MTI  (bhz \ bhi)
.

(Ezt a cikket 302 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE