Jelentősen javította eredményét a Mol a második negyedévben

A Mol csoport 54 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 43,2 milliárd forint veszteséggel, a bevétel 23 százalékkal 1.298,4 milliárd forintra nőtt, a profit meghaladja az elemzők által várt 46,5 milliárd forintot.

Forrás: MOL

    A társaság kedden tőzsdei gyorsjelentésében közölte, hogy az első félévben 146,6 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben a tavalyi első hat hónapi 24,2 milliárd forint veszteséggel. A bevétel 28 százalékkal 2.475,6 milliárd forintra nőtt ugyanezen időszakban. A jobb üzleti eredmény mellett a javulást a nettó pénzügyi eredmény hozzájárulása is okozta, köszönhetően az erősebb forint következtében elszámolt nem realizált árfolyamnyereségnek.

    A Mol az első negyedévben a konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint 92,7 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 19 milliárd forinttal, a társaság bevétele 34 százalékkal 1.177,2 milliárd forintra nőtt.

    A gyorsjelentés idézi Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatót, aki elmondta: az első félévben részben a megnövekedett nemzetközi termelésnek köszönhetően a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág részesedése volt a legjelentősebb az eredményből. A szegmens eredményének további növelése érdekében intenzív beruházási program megvalósítását tervezik Oroszországban, Szíriában, Irak kurdisztáni régiójában és a főbb kelet-közép-európai területeken. A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletágban is további beruházások várhatók, illetve a hatékonyság javítása.

    Az anyavállalati részvényeseket megillető egy részvényre jutó eredmény az első félévben 1.691 volt, míg a második negyedévben 618 forint. Ez az összeg tavaly az első félévben mínusz 287 forint, míg az idén az első negyedévben 1.076 forint volt.

    A Mol az első félévben 350 milliárd forint kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA), illetve 208 milliárd forint üzleti eredményt ért el, ami 30 százalékkal, illetve 55 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az upstream közel 80 százalékkal járult hozzá az üzleti eredményhez, a magasabb kőolajárnak és a csoport megnövekedett szénhidrogén-termelésének köszönhetően, miközben kedvezőtlenül hatott rá a gyengébb dollár árfolyam. A downstream üzletág eredményének javulását a magasabb értékesítési volumen és árfolyamnyereség segítette.

    Az első félévben a pénzügyi műveletek nettó eredménye 18 milliárd forint volt, szemben a tavalyi első félévi 101 milliárd forintos veszteségével. Az idén az első hat hónapban 45 milliárd forint nettó árfolyamnyereség keletkezett, szemben a tavalyi 93 milliárd forint veszteségével.

    A beruházások és befektetések értéke 94 milliárd forint volt 2011 első félévben, 46 százalékkal alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában.

    Az upstream szegmens bevételei 30,3 milliárd forinttal 385,1 milliárd forintra emelkedtek az első félévben a kedvező árváltozás és a magasabb értékesítési volumen következtében. A szegmens egyszeri tételek nélküli üzleti eredménye 29 százalékkal, 161,9 milliárd forintra emelkedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

    A downstream szegmens működési eredménye az előző évi különösen alacsony bázisról, 9,6 milliárd forintról 56,3 milliárd forintra nőtt 2011 első félévében.

    A gyorstájékoztató szerint a kelet-közép-európai régió motorüzemanyag-kereslete kis mértékben, 1,9 százalékkal nőtt 2011 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A gazdasági változásokkal összhangban a dízel iránti kereslet jelentősen, 4,8 százalékkal nőtt a régió egészében. Az ipari fogyasztásra kedvezően hatott a regionális gazdaságok erősödő exportja, míg a mezőgazdasági fogyasztás a kedvező éghajlati körülmények miatt nőtt. A motorbenzin kereslet, főként lakossági szektor csökkenő vásárlása miatt, 5,6 százalékkal esett a továbbra is magas munkanélküliség és a benzin világpiaci jegyzésárának 36 százalékos növekedése nyomán tovább emelkedő üzemanyagárak következtében.

    Magyarországon a Mol kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítése 0,4 százalékkal csökkent az első félévében az előző év azonos időszakához képest, míg a piaci részesedése enyhén növekedett. A benzin és autógáz értékesítése 6 százalékkal és 0,2 százalékkal csökkent, amit részben ellensúlyozott, hogy a gázolaj-értékesítés, összhangban az export vezérelte gazdasági növekedéssel, 3,7 százalékkal nőtt. A Mol június végével 364 töltőállomást üzemeltetett Magyarországon, míg csoportszinten 1.631-et.

    A Mol tulajdonában lévő, földgázszállítást végző FGSZ Zrt. üzleti eredménye az első félévben 22,3 milliárd forint volt, 6 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés elsődleges oka az, hogy míg a bázis időszakban a szabályozásnak megfelelően történt a földgázszállítási tarifák és bevételek meghatározása, addig 2011 első félévében még a tavaly július 1-vel történt tarifabefagyasztás hatása érvényesült.

    A Mol Nyrt. jegyzett tőkéje 79,202 milliárd forint volt az idén június végén, ami a bázishoz képest nem változott, a saját tőke 5 százalékkal 2.004,153 milliárd forintra nőtt.

    A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde „A” kategóriájában kereskednek, az értékpapír hétfői záró ára 17.500 forint volt, az elmúlt egy évben 15.105 forint és 25.715 forint között mozogott.

Forrás: MTI  (gry \ gtr)
.

(Ezt a cikket 213 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?