Egyéb Hírek Külföld

Brit zavargások – Elővigyázatosságra inti a Külügyminisztérium a magyar utazókat

Fokozott elővigyázatosságra és a kellő óvatosság betartására hívta fel a Külügyminisztérium kedden azokat a magyar állampolgárokat, akik a megromlott közbiztonsági helyzetű angliai városokban tartózkodnak vagy oda utaznak. A zavargásoknak már halálos áldozata is van.

A tárca felhívta a figyelmet: az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban és más nagyvárosokban, így Birminghamben, Liverpoolban, Bristolban és Nottinghamben az elmúlt napokban kirobbant, és egyre kiterjedtebbé váló utcai zavargások, fosztogatások fokozott biztonsági kockázatot jelentenek.

A zavargások London Tottenham városrészében kezdődtek szombat este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le. Hétfő este több londoni kerületre is átterjedtek a rendbontások, és rendbontás volt Birmingham, Liverpool, Nottingham és Bristol városokban is. A zavargásoknak már halálos áldozata is van: életét vesztette egy 26 éves férfi, akire a Londontól délre fekvő Croydonban lőttek rá egy autóban.

A tárca jelenleg nem tud arról, hogy az eseményekben magyar állampolgárok érintettek lennének. A minisztérium úgy tájékoztatott: a londoni rendőrség hétfőn 1700 fővel megerősítette jelenlétét a fővárosban, és több mint 400 rendbontót letartóztattak. David Cameron miniszterelnök vezetésével kedden összeült a rendkívüli ügyeket tárgyaló Cobra-bizottság, amely további lépéseket tesz a rend helyreállításáért. Az érintett londoni városrészek nem a belvárosban találhatóak, ezek a turisták által általában nem látogatott negyedek.

A Külügyminisztérium azt javasolta: a magyar állampolgárok tartsák távol magukat a tömegmegmozdulásoktól; Észak-Londonban Dalson, Hackney, Tottenham, Chingford Mount, Wood Green, Ponders End, Camden, Enfield, Islington, Walthamstow, továbbá Dél-Délkelet-Londonban Brixton, Croydon, Clapham, Lewisham, Bromley városrészeket főleg az éjszakai órákban lehetőleg ne látogassák.

A külügyi tárca arra kérte a Nagy-Britanniába utazókat: folyamatosan kísérjék figyelemmel az úti céljaikkal kapcsolatos brit rendőrségi és közlekedési tájékoztatásokat, a zavargások által érintett negyedekben ugyanis útlezárásokra, forgalomelterelésekre és metróállomások ideiglenes lezárására lehet számítani.

Forrás: MTI  (kho \ bki)
.

(Ezt a cikket 224 alkalommal tekintették meg.)