Busz hírek Hírek Volvo

Volvo hibrid busz tesztel a BKV

Hibrid meghajtású buszt tesztel egy héten keresztül a BKV a 8-as vonalon. A gyártó szerint egy ilyen jármű használata 35 százalékkal csökkentheti az üzemeltetési költséget.

MTI Fotó: Földi Imre

    A teljesen alacsonypadlós, klímával felszerelt Volvo busz az Uránia és a Gazdagréti tér között szállítja az utasokat a 8-as vonalon csütörtök délutántól augusztus 10-ig, használata, mint minden tesztbuszé, ingyenes, menetrendje letölthető a BKV honlapjáról. A BKV erről a járműről is várja az utasok véleményét az ugyfelszolgalat@bkv.hu e-mail címre.

Szűcs Árpád, a Volvo Hungária Kft. autóbusz-értékesítési igazgatója a buszt bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a jármű a svéd gyártó legmodernebb autóbusza, párhuzamos hibrid hajtású, az elektromotor és a dízelmotor is hajtja. A megállóban állva, illetve 15-20 kilométeres sebességig a 160 lóerős elektromotor dolgozik, e felett kapcsol be a 215 lóerős dízelmotor, és az optimális fordulatszám eléréséig az elektromotorral együtt hajt. Az EEV károsanyag-kibocsátási szabványnak is megfelelő dízel egység járása közben tölti is az akkumulátorokat, a fékezésnél keletkező energiát pedig visszatáplálja a rendszerbe.

Az értékesítési igazgató közölte: Európában eddig kétszáz ilyen buszt adtak el, az üzemeltetési tapasztalatok azt mutatják, hogy 35 százalékos fogyasztáscsökkentést értek el vele, egy ilyen busz száz kilométeren 15 literrel kevesebb gázolajat fogyaszt, mint a normál üzemű, hasonló járművek.

A busz mintegy 30 százalékkal kerül többe, mint egy normál üzemű busz. A Volvo úgy számol, hogy ez mintegy ötéves üzemeltetés alatt térülhet meg.

Forrás: MTI  (btiv \ blz)
.

(Ezt a cikket 235 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .