Gazdaság Hírek

Az első félévben nőtt a lízing kihelyezés

Az idei első félévben 159 milliárd forint volt a lízingcégek által finanszírozott összeg, ez 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség (MLSZ) főtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az első félévben lízinggel finanszírozott eszközök bruttó értéke 222 milliárd forint volt. Az első félévi 38.209 darab szerződés 2,3 százalékkal kevesebb a tavalyi első félévinél, amely azt mutatja, hogy használt eszközök helyett egyre inkább drágább újakat vásárolnak az ügyfelek.

Az MLSZ tagjainak teljes portfóliója – a kihelyezett összeg – 2.200 milliárd forintot tesz ki, ennek közel fele a személyautó finanszírozás – tette hozzá a főtitkár.

A múlt év végén a gépberuházások 6,2 százaléka volt lízing, mostanra ez az arány 10,4 százalékra emelkedett. Az ügyfelek között egyre magasabb a vállalkozók aránya, és csökken a magánszemélyeké. Például az új személyautót finanszíroztatók háromnegyede cég, míg az uniós átlag fele-fele arányú – ismertette az adatokat Révész Tamás, az MLSZ elnökségi tagja, hozzátéve: az új autóknál 40, míg a használtaknál 35 százalék az önerő a finanszírozás indulásakor.

A válság előtt a teherautóknál és a mezőgazdasági gépeknél az áfa volt az önerő, ma emellé további 20 százalékot kell letenni – ismertette a változást Tekse Kálmán elnökségi tag. Egy kivétel van ez alól, a flottafinanszírozás, amelyet ma is önerő nélkül lehet elindítani.

A tájékoztatón elhangzott, hogy 30 százalékkal nőtt a kamionok lízingje, amely a gazdasági fellendülést vetíti előre. A másik növekvő szektor az IT és más irodatechnikai eszközöké, amely szintén a növekedés jele, bár Magyarországon az ilyen eszközök 4-5 százalékához kapcsolódik csak finanszírozás, szemben a németországi 90 százalékkal.   

A kilábalás még nem érte el ugyanakkor az építőipart: az ott használt eszközök lízingje 30 százalékkal esett az első félévben.

Forrás: MTI  (ghg \ gtr)
.

(Ezt a cikket 239 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .