Gazdaság Hírek Statisztikák

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2011. júliusi és első hét havi értékesítési mutatókról

A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartjuk, hogy e területen 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja, júliusban 104,2% volt a fejlődés tavaly júliushoz képest és 157,9% emelkedést ért el a 2009 évhez viszonyítva.

A 2011. júliusi forgalomba helyezés a nagyobb volument jelentő személygépjárműveknél, (-673db) -15,4% visszaesést mutat, de az éves időarányos adatok még meghaladják az előző évet, +3,5%.

Sajnos a kishaszon járművek területén megfordult az idei évben eddig tapasztalt emelkedés és hosszú idő óta először az előző évhez képest kevesebb forgalomba helyezést regisztráltak, (-101db) -11,9% visszaesés volt.  A kishaszon járművek éves halmozott értékesítése, még így is jelentősen, +19,2%, meghaladja a 2010. évi időarányos forgalomba helyezéseket. A forgalomba helyezési darabszámok alacsony volumene továbbra sem biztosítja az ágazat fennmaradását jelenlegi formájában. Az időarányos adatok is alátámasztják azt a korábbi előrejelzésünket, hogy 2010 után megkezdődik a lassú kilábalás a mély válságból és azt a szakmai véleményünket is, hogy ez egy lassú, törékeny és hullámzó folyamat lesz, amelyben lehetnek kisebb visszaesések, de a trend mutathatja a kilábalás folyamatát. Bízunk benne, hogy a július havi megtorpanás csak átmeneti és az év hátralévő részében már emelkedés várható az előző évhez és az előző hónapokhoz képest is.

Az alacsony értékesítési volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után az év második felében. Nem arról van tehát szó, hogy a szakma nyereségesen működik-e, hanem arról, hogy az elhúzódó értékesítési és most már javítási tevékenység visszaesést milyen formában éli túl.

A DataHouse adatai alapján a havi és a hét hónapos időarányos forgalomba helyezési darabszámok az alábbiak szerint alakultak:

Továbbra is kiemelkedően fontosnak érezzük – az abszolút számokban még mindig alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme – a fekete javítók és javítás elleni eredményes harc mellett – a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése céljából. Egyesületünk letette a teljes értékesítési és javítói területre és valamennyi gépjármű fajtára vonatkozó javaslatait a döntéshozók asztalára. Javaslataink a feketegazdaság visszaszorítása, a környezet megóvása, a közlekedés biztonsága szempontjainak előtérbe helyezésével irányulnak egy kiszámíthatóan fejlődő gépjármű értékesítési és szolgáltató piac megteremtésére és fenntartására.

Erdélyi Péter ügyvezető elnök
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

Forrás: MGE
.

(Ezt a cikket 244 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .