Gazdaság Hírek Üzemanyag

Szijjártó: az üzemanyagok árát világgazdasági tényezők befolyásolják

“Ha van ember, akinek vajmi kevés köze van a benzin és a gázolaj árának alakulásához, akkor az a nemzetgazdasági miniszter, ugyanis egyértelműen világgazdasági tényezők befolyásolják az üzemanyagok árát” – reagált az MSZP szerdai kijelentéseire Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője újságírók előtt szerdán.

    A szocialista Józsa István szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a hibás kormányzati gazdaságpolitika és annak irányítója, Matolcsy György felelős azért, hogy újabb rekordot döntött az üzemanyagok ára, és a benziné egyes kutaknál meghaladja a 400 forintot. A szocialisták ezért távozásra szólítják fel a tárcavezetőt.     Szijjártó Péter elmondta: a világgazdasági tényezők mellett az is befolyásolta az üzemanyagok árát, hogy az MSZP-kormány leváltását megelőzően két alkalommal is emelte az üzemanyagok jövedéki adóját.    

Az Orbán-kormány ugyanakkor “nem emeli azokat az adóterheket, amelyek a benzin árát tovább emelnék.” Arra a kérdésre, hogy az adóterhek csökkentése felmerült-e, Szijjártó Péter elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jogosult ilyet javasolni, de eddig nem tették.     Matolcsy György leváltásával kapcsolatban a miniszterelnök szóvivője hozzátette: Orbán Viktor korábban is “világossá tette, hogy Matolcsy kormányának egyik kulcspozíciójában ül, és ezen álláspontján azóta sem változtatott.”

Forrás: MTI  (bhnn \ bzt)
.

(Ezt a cikket 236 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .