Hírek Rendezvények Versenyek

Túl a leghosszabb szelektíven a Qualisport

Túl van az oroszországi Silk Way Rally ötödik napján, egyúttal a verseny leghosszabb szelektív szakaszán a Qualisport kamionos csapata: a magyar színeket immáron egyedüliként képviselő egység a Scaniával a 17. időt repesztette az Asztrahán és Sztavropol közötti 621 kilométeres menet során, így a monstrumok kategóriájában egy helyet veszítve jelenleg a 16. pozícióban állomásoznak.

 Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás főszerelő hosszú, hosszú éjszaka után vághatott neki a tereprali-rangadó ötödik menetének, ugyanis a szervizcsapat csak a hajnali órákra tudta kijavítani a Scania kuplungját, ami akkor hibásodott meg, amikor szerdán, az asztraháni hurok-szelektíven Szalay Balázsék Opel Antaráját vontatták.

Az autós kategória magyar egysége a mai szelektívet már nem tudta megkezdeni, a Qualisport viszont továbbment és átlagos napot zárt: „A srácok  alig aludtak valamit, de a munkájuknak köszönhetően az autó tökéletesen működött. Nagy volt a forróság, nehéz volt a terep, de a változatos táj megszépítette a mai napot. Továbbra is próbáljuk kímélni a Scaniát, mert az utóbbi napokban láthattuk, hogy mit eredményezhet a nagy rohanás. Egy Tatrát ma is húznunk kellett, mert nem tudtunk volna továbbmenni” – nyilatkozta Kovács Miklós, aki 9 óra 10 perc 34 másodpercet alatt teljesítette a napi penzumot.

Czeglédi Péter szerint az ötödik napra írt itiner hagyott némi kívánnivalót maga után: „Ma nem volt annyira pontos, mint a korábbi napokon” – mondta a másodpilóta – „Több kis falut is érintett az útvonal, ráadásul az volt a benyomásunk, hogy mindenkinek gondjai voltak a helyes útvonal megtalálásával. Továbbra is versenyben vagyunk, ez a legfontosabb, igyekszünk Szocsiba, a cél felé. Ma egyébként megmutatkozott az is, hogy Oroszország mennyire változatos, szép ország.”

A kamionos kategóriában egyébként óriási csata dúlt, a Kamaz mindenképpen vissza akart vágni a szerdai fiaskóért a Tatrával versenyző cseh Ales Lopraisnak. Ez sikerült is, az összetettben élen álló Firdaus Kabirov bizonyult a leggyorsabbnak, ráadásul Loprais-t maga mögé utasította az MAN-nel versenyző Franz Echter is.  A Kamaz és a Loprais-Tatra tovább hadakozik a győzelemért, Kabirov előnye két nappal a verseny vége előtt 52 perc az üldöző cseh ásszal szemben.

Az autósoknál folytatódott a két X-Raid nagyágyú, Stephane Peterhansel és Krzysztof  Holowczyc különmeccse. Ezúttal a lengyel bizonyult jobbnak, aki a BMW-vel 2 perc 49 másodpercet vert a Minivel száguldó Mr. Dakarra, azonban egyik fenegyerek napja sem volt problémamentes: a lengyelt egy defekt, a franciát pedig a melegedő erőforrás hátráltatta. Csütörtöki eredményével Holowczyc hajszálnyival ugyan, de növelni tudta előnyét Peterhansellel szemben, így jelenleg 2 óra 5 perc 2 másodperccel előzi meg rivális kollégáját.

A Dakar Series keretein belül harmadszor megrendezésre kerülő tereprali-összecsapás pénteken Sztavropol és Maykop között folytatódik, két felvonással: az első szelektív hossza 114, a másodiké 54 kilométer lesz, ráadásul a táv a szervezők előrejelzései szerint gyors, tempós és kanyargós részeket is magában foglal majd.

Forrás: Qualisport
.

(Ezt a cikket 165 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .