Baleset-megelőzés Balesetek Hírek Statisztikák

Közlekedésbiztonság 2011. első félévben

Az év első hat hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, a balesetekben meghalt személyek és az ittasan okozott balesetek száma egyaránt csökkent.

MTI Fotó: Donka Ferenc

Ismertté váltak a rendőrség által gyűjtött, a személysérüléses közúti balesetek 2011. első félévi alakulását tartalmazó statisztikai adatok. Az előzetesnek tekinthető – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2011. január 01. és június 30. között összesen 7 133 személysérüléses közúti baleset történt, 0,67 %-kal kevesebb, mint 2010. azonos időszakában (akkor 7 181 balesetet regisztráltak).

A csökkenő tendencia alapvetően a halálos kimenetelű és a súlyos sérüléssel járó balesetek vonatkozásában mutatható ki. A halálos balesetek száma 16,7 %-kal (288-ról 240-re), míg a súlyos sérüléses balesetek száma 3,67 %-kal (2 124-ről 2 046-ra) csökkent. A könnyű sérüléssel járó, büntetőjogi értelemben nyolc napon belül gyógyuló közúti balesetek számában ugyanakkor 1,6 %-os növekedés tapasztalható.

A közúti közlekedésbiztonság terén a Föld minden pontján a balesetben meghalt személyek számának alakulása számít a legfontosabb tényezőnek, hiszen az áldozatok pótolhatatlan veszteséget jelentenek a családoknak, ismerősöknek és a társadalomnak egyaránt.. Kedvező hír, hogy az első félévben a közúti balesetben meghalt személyek száma a tavalyi 330 főről 268 főre csökkent. Az így mérhető 18,8 %-os mértékű csökkenés azt jelenti, hogy az első hónapban 62 emberi életet sikerült megmenteni 2010. azonos időszakához képest.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában is kedvező változások történtek, hiszen a tavalyi 832-vel szemben idén június végéig 690 ittas baleset történt. Ennek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya ugyancsak kedvezően alakult, 9,7 %-ra csökkent. A szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti baleseteket legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozzák (15,8 %), míg a legkevesebb ittas baleset 2011. eddig eltelt időszakában Fejér megyében történt (4,0 %).
A közúti balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok. A személyi sérüléssel járó balesetek 27 %-ának a hátterében a gyorshajtás áll (1 956 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 1 674 baleset (részaránya 24 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1 090 baleset (részaránya 15 %) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 62 %-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 9 %-ának, az autóbusz vezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya elérte a kimagasló 11 %-ot (782 balesetet okoztak kerékpárral). Megjegyzendő, hogy a személygépkocsi vezetőkön kívül 10 % feletti baleseti részesedése kizárólag a kerékpárosoknak van, és az igazi kerékpáros hónapok még csak most kezdődtek el. A kerékpárosok kirívó helyzetét az is jelzi, hogy ők több közlekedési balesetet okoztak, mint a tehergépkocsi és az autóbuszvezetők összesen.

2011. júniusi baleseti statisztika pdf formátumban

2011. I-VI. havi adatok időarányos összehasonlítása a közlekedéspolitikai célkitűzésekkel

Forrás: ORFK – Baleset-megelőzés
.

(Ezt a cikket 282 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!