A hungarokamion.hu nem Hungarocamion! A hungarokamion.hu története

Az elmúlt két évben – mióta a hungarokamion.hu weboldalt létrehoztam – többen kérdezték, hogy miért pont ezt a nevet és emblémát választottam. Munkahelyemen (Convoy Truck Shop) kollégáim néha egészen különös történeteket is hallanak Vevőinktől, amelyekben szövevényes kapcsolatokon keresztül kötik össze az oldalt a nagy múltú Hungarocamion Nemzetközi Fuvarozási Vállalattal. Most elérkezettnek láttam az időt, hogy röviden leírjam az oldal születésének és elnevezésének rövid történetét.

Aki ismer jól tudja, hogy gyerek korom óta rajongok a járművekért és a technikai sportokért. Mindegy, hogy motor, autó, kamion vagy busz, csak kereke legyen! A kamionos élet szépsége, és a végtelen utak mindig is vonzottak, így gyerek fejjel sokszor ábrándoztam egy zöld Rábáról amely egy sárga ponyvás pótkocsit vontat HUNGAROCAMION felirattal az oldalán. Annak idején aki nemzetközi kamionos akart lennei, nem igazán volt más választása, csak a HUNGAROCAMION, így ennek a cégnek a neve összeforrt és egyet jelentett a kamionos élettel.

1994-ben szerencsés lehetőséget kaptam, hogy egy járművekkel foglalkozó felszerelési szaküzletben dolgozhassam, amely akkor még egy kis kamionos üzlet volt Pécs határában. Azóta is nap mint nap kamionokkal és kamionosakkal foglalkozom, így bőven volt lehetőségem közelebbről is megismerni a sofőrök igényeit, problémát és a fuvaros élet árnyoldalát. Ahogy szép lassan az Internet a mindennapi életünk részéve vált, éveken keresztül gondolkodtam azon, hogy kellene készíteni egy olyan oldalt, ahol a kamionosok összeszedetten találhatnak meg minden fontos információt a munkájukkal kapcsolatban, valamint értesülhetnek a szakma friss híreiről is. A terveimet 2009-ben valósítottam meg, amikor létrehoztam oldalam első verzióját még kamion.fw.hu címen. A végleges névválasztáson hónapokig gyötrődtem, ugyanis egy jó név döntően befolyásolhatja egy weboldal sikerességét. Olyan nevet szerettem volna kitalálni, amelyről mindenkinek egyértelműen kiderül, hogy az oldal mivel foglalkozik. Úgy gondoltam, hogy a régi gyerekkori emlékeket felidézve olyan nevet választok, amely annak idején sokat jelentett számomra, a régi kamionosaknak pedig egyenesen az életet jelentette. Ez lett volna a HUNGAROCAMION csupa nagybetűvel. Utána is néztem, hogy mi történt ezzel a névvel, és borzasztóan elkeseredtem, ugyanis a név és az embléma használati joga mind a mai napig a jogutód Waberer’s Holding tulajdona! Ez azt jelenti, hogy rajtuk kívül sem én, sem más nem használhatja az eredeti HUNGAROCAMION nevet és emblémát! A hungarocamion.hu domain név jelenleg is a Waberer’s oldalára mutat.

Az elkeseredésem másik oka, hogy magáról a volt HUNGAROCAMION cégről is igen csekély információ és kép maradt fenn, pedig nagyon sokan nosztalgiával emlékeznek vissza egy olyan jelképre, amely egy időben a szabadság egy kis kapuját jelentette az ott dolgozó sofőröknek! Sajnos a mai gyerekeknek és tinédzsereknek már egyáltalán nem is jelent semmit a HUNGAROCAMION és nem is igazán érdekli őket, mert nem éltek abban a korban. A HUNGAROCAMION névnek és emblémának minden esélye meg van, hogy örökre törlődjön a köztudatból, amelyet a magam eszközeivel próbáltam megakadályozni, sajnos nagyon kevés eredménnyel.

Szomorúan vettem tudomásul, hogy sem az eredeti Hungarocamion nevet, sem az emblémát nem használhatom jogszerűen, így arra az elhatározásra jutottam, hogy egy kicsit magyarosítom. Így született az eredeti névhez megtévesztően hasonlító hungarokamion (kimondva ugyanaz) elnevezés és a szintén magyarosított, de formályában csak minimálisan eltérő embléma.
Annak érdekében, hogy egy kicsit jobban eltérjen az eredetitől és hangsúlyozza a dolog webes jellegét, a hungarokamion név mögé került a .hu végződés, amely minden esetben így szerepel helyesen az emblémában is, csupa kisbetűvel, ahogy azt a webböngészőbe írni kell: hungarokamion.hu

Ezt azért is tartottam fontosnak megírni, mert sokan rótták a fejemre (főleg régi HC dolgozók), hogy egy ilyen patinás nevet hogyan lehetett ilyen helytelenül leírni és használni. Talán a fentiekből egyértelműen kiderült, hogy nem a HUNGAROCAMION van elírva, hanem szerény kamionos oldalamnak az elnevezése a hungarokamion.hu, amely nem a véletlen műve! A hungarokamion.hu oldal, egyébként elérhető a www.kamionoshirek.hu és www.truckonline.hu webcímeken is.

A volt HUNGRAROCAMION-os dolgozók történeteit és képeit örömmel venném, hogy megoszthassuk az utókorral. Az anyagokat az info@hungarokamion.hu e-mail címre várom, vagy rövid regisztrációt követően bárki feltöltheti a kamionblog.hu weboldalra.

Karsai Attila
hungarokamion.hu
.

(Ezt a cikket 4055 alkalommal tekintették meg.)