Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Szervezetek hírei

Szakszervezeti demonstrációk – A Liga félpályás útlezárást tart június 29-én, de nem sztrájkol

A Liga Szakszervezetek a szerdára hirdetett országos sztrájkot nem, de a félpályás útlezárást megtartja – jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Liga elnöke emlékeztetett arra: két héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást tartanak, tiltakozásul a kormány intézkedései és tervei ellen.
A Liga elnöke úgy vélekedett, hogy a sztrájktörvény  tavaly decemberi módosításával a kormány olyan helyzetet idézett elő, amelyben a sztrájk megtartását szinte ellehetetlenítette.
Gaskó István kiemelte, hogy tagságuk körében elégedetlenséget vált ki a kormány egyéves tevékenysége, illetve több, a következő időszakra vonatkozó nyilvánosságra hozott munkavállalókat érintő elképzelés.

A Liga elnöke hangsúlyozta: nem értenek egyet a kedvezményes nyugdíjrendszer olyan átalakításával, hogy a már megszerzett jogokat sértse, ehelyett szerintük az egész nyugdíjrendszerről kellene tárgyalni. Tiltakoznak a Munka törvénykönyve átalakítása ellen is, mert az a munkavállalói érdekeket sértené, illetve demonstrálnak a tripartit érdekegyeztetés megszüntetése ellen.
A Liga elnöke szólt arról, hogy miközben a kormány a kollektív szerződés rendszerét kívánná erősíteni, addig az egyik tárgyalópartnert, a szakszervezeteket gyengítené.

Gaskó István kifogásolta azt is, hogy a kormány törvénytelenül határozta meg a tárgyalás időpontját, miután a meghirdetett június 29-ei sztrájk utáni időpontra, július 4-ére tűzte ki az egyeztetést, nem pedig a kollektív munkaügyi vita kezdeményezésétől számította az időpontot. A Liga a július 4-ei egyeztetésen képviselteti magát, és megállapodásra vonatkozó javaslatot is tesz.
Gál Rezső, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke utalt arra, hogy az energiaiparban a bányászokkal közösen meghirdetett június 29-ei sztrájkot a még elégséges szolgáltatás hiánya miatt nem tartják meg, de ott lesznek a félpályás útlezáráson.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy több szakszervezet is csatlakozott az ország 40 pontjára meghirdetett 24 órás útlezáráshoz, amelyek helyszíneit és időpontjait a honlapjukon lehet megnézni.
Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: a múlt héten döntöttek arról, hogy csatlakoznak a Liga tiltakozó akciójához, mert a munkavállalókat védik, és elfogadhatatlannak tartják a kormány több intézkedését is.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 253 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE