Gazdaság Hírek Közút

Kétoldalú megállapodásokkal javulnak a magyar-szlovák közúti közlekedési kapcsolatok

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Jan Figel’ szlovák közlekedési miniszter aláírták a Miskolc-Kassa gyorsforgalmi út határmetszéspontjáról szóló kormányközi megállapodást 2011. június 24-én, a szlovákiai Kenyhecen. A határmetszéspont kijelölése a Balti- és az Égei-tengert összekötő észak-déli folyosó részeként működő majdani szakasz összehangolt tervezését és megépítését szolgálja. Völner Pál Érsek Árpáddal, a szlovák közlekedési tárca államtitkárával közösen megnyitotta a sátoraljaújhelyi határhidat a gépjárműforgalom előtt.

A kétoldalú megállapodás az M30 Miskolc – Tornyosnémeti – országhatár szakasza és az R4 országhatár – Migléc – Kassa szakasza közötti közúti kapcsolat határmetszéspontját rögzíti. A dokumentumban foglaltak szerint kiépítendő gyorsforgalmi út jelentősen javítja majd a kelet-szlovákiai térség megközelíthetőségét Budapestről és Pozsonyból. A magyar fél először a 3. sz. főúthoz kapcsolódó ideiglenes határcsatlakozási szakaszt építi ki a Közlekedés Operatív Program forrásaiból.

Völner Pál a hosszú tárgyalási folyamat végén megszületett egyezségről szólva hangsúlyozta: az ünnepélyes aláírás a közlekedésszakmai előrehaladáson túl nemzetpolitikai és külgazdasági jelentőséggel is bír. A majdani gyorsforgalmi kapcsolat a szomszédos ország magyarlakta területei felé biztosít jobb elérhetőséget. Kiépülése elősegíti a társadalmi és gazdasági kapcsolatok erősödését, fejlődését Miskolc és Kassa térségében. Általa szélesíthető a kétoldalú együttműködés a kereskedelem, a turizmus és a közlekedés területén.

A sátoraljaújhelyi határhíd gépjárműforgalom előtti megnyitását a magyar-szlovák közös államhatáron lévő közúti határhidak és határút-szakaszok üzemeltetéséről, fenntartásáról és rekonstrukciójáról 2007-ben kötött kétoldalú megállapodás májusi módosítása tette lehetővé. Mostanáig a két ország közti határátlépés gépkocsival csak a várost elkerülő országúti határátkelőhelyen volt lehetséges. A városi hidat – bár szerkezetileg alkalmas a gépjárműforgalom lebonyolítására – csak gyalogos, kerékpáros határátlépésre lehetett használni. A szlovák fél a megállapodás módosítását szabta feltételül a határhíd teljes értékű megnyitásához.

Az egyezség legutóbbi változata új elemként szerepelteti az idei évben átadandó szécsényi és ráróspusztai Ipoly-hidakat, és ezzel lehetővé teszi forgalomba helyezésüket. A két híd által biztosított közúti összeköttetés hozzájárul az Ipoly Nógrád megyei szakasza mentén élők mobilitásához. A hidak forgalomba helyezése jelentős helyi társadalmi igényt elégít ki.

Romániával is a közeljövőben várható a szintén régóta esedékes megállapodások aláírása a Szeged-Arad és Szolnok-Kolozsvár közötti autópályák határmetszéspontjáról. Völner Pál kifejtette: a hazai közlekedésdiplomácia komoly érdeme, hogy a rendkívüli feladattöbblettel járó uniós soros elnökségi időszakban ért el évek óta várt eredményeket.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 269 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .