Elítélte a Nemzeti Közlekedési Hatóság két volt közúti ellenőrét szerdán másodfokon a Győri Ítélőtábla; a vádlottak 2007 decembere és 2008 szeptembere között saját zsebre dolgoztak, folytatólagosan követtek el bűncselekményeket. Az ítélet jogerős.

Az elsőrendű vádlott, Tompos Attila négy év tíz hónap börtönbüntetést kapott, a másodrendű vádlottra, Leipold László Józsefre négy év börtönbüntetést szabtak ki. Mindkettőjüket hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Döntésével a Győri Ítélőtábla másodfokú tanácsa helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság ítéletét, és sem a kiszabott büntetések súlyosbítására irányuló ügyészi, sem pedig az enyhítést célzó védői fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A vádlottak közalkalmazotti jogviszonyukkal visszaélve kértek pénzt a tehergépjárművek közúti ellenőrzésekor a jogszabály szerinti bírságolás mellőzése érdekében. Volt olyan fuvarozó vállalkozás, amelytől nem eseti, hanem éves díjazást kértek a kedvező ellenőrzésért. A meghatározott pénzösszeg fejében hivatali kötelességüket megszegve eltekintettek a bírságolási eljárás megindításától, s titoktartási kötelezettségüket is megszegték azzal, hogy a fuvarozókat tájékoztatták az ellenőrzések időpontjáról és helyszínéről. A megszerzett pénzt egymás között elosztották.

Az elsőrendű vádlott esetében csaknem 3,5 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.
A másodfokú határozat indoklásakor elhangzott: az enyhítés ellen szólt egyebek között az is, hogy az ilyen jellegű cselekmények társadalomra való veszélyessége jelentős.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 186 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?