Hírek Közút Országok közlekedése

Átadták Horvátországban az isztriai autópálya újabb szakaszát

Nyolc hónappal a határidő előtt elkészült a horvátországi Isztriai-félszigeten a kétszer kétsávos autópálya újabb, 50 kilométeres szakasza, amelyet Jadranka Kosor miniszterelnök avatott fel kedden – közölte honlapján a horvát kormány.

A Pulától Kanfanarig tartó mintegy 30 kilométeres útszakaszt a múlt év júniusában adták át, a mostani, Umagtól Kanfanarig húzódó szakasszal együtt a sztráda 80 kilométer hosszú, a szlovén határtól a félsziget legnagyobb városáig, Puláig tart. A korábbi autóút kétszer kétsávossá bővítése összesen 228 millió euróba került.

A miniszterelnök beszédében utalt arra, hogy a horvát turizmus és gazdaság számára az egyik legfontosabb útvonalról van szó, miután az országba látogató vendégek 90 százaléka autóval érkezik. Egyben reményét fejezte ki, hogy 2014-re az isztriai gyorforgalmiút-hálózatot, az úgynevezett Y-autópályát teljes hosszában kétszer kétsávossá alakítják.

Az együttesen 145 kilométer hosszú hálózat autópályává bővítésének teljes költségvetése 1,1 milliárd euró, amely magába foglalja az Ucka-alagút második járatának megépítését és egy viadukt építését is.

Az autópálya avatójával együtt megnyitották a forgalom előtt a félsziget déli részén fekvő Medulinba vezető, 8 kilométeres bekötőutat is. A sztráda következő, 18 kilométeres szakaszát Kanfanar és Rogovici között várhatóan októberben adják át a forgalomnak.
A fizetős isztriai autópályát a Bina-Istra társaság működteti koncessziós formában, kivitelezője a francia Bouygues-csoport.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 197 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .