Gazdaság Hírek Üzemanyag

A Solar Capital az üzemanyagárak csökkenésére számít

Az üzemanyagárak mérséklődését valószínűsíti a csökkenő olajár jegyzések és a stabil forint alapján a nemzetközi árupiaci és határidős piaci eszközökre fókuszáló Solar Capital.

A brókercég az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy az üzemanyagárak tavasszal tetőztek – április végén a benzin ára 400 forint közelébe emelkedett -, az elmúlt hetekben azonban jelentős árcsökkenés volt tapasztalható, bár az árak még mindig magas szinteken járnak.

Az üzemanyag árát befolyásoló három fő tényező – az olaj nemzetközi piacokon jegyzett ára, a dollár forint keresztárfolyam és az állam adópolitikája – közül az első kettő kedvező alakulására mutatkozik most némi esély Szűcs Örkény, a Solar Capital vezérigazgatója szerint.

A három tényező közül az alaptermék, az olaj árfolyama ad leginkább okot a bizakodásra. A nemzetközi piacokon mindkét irányadó olajfajta – az amerikai Light Sweet Crude típusú és az európai árakat meghatározó északi-tengeri Brent – ára egyaránt lefelé tart a május elején beállított hároméves csúcs után.

A forint megítélése is javult az elmúlt hónapokban, az euróval szemben a 270-es szint alatt stabilizálódott az árfolyam, amire utoljára a válság előtti időszakban volt példa. Az olajár nemzetközileg elfogadott jegyzési devizája a dollár, így az euró-dollár árfolyam is hatással van az üzemanyagok árára. A Solar Capital szakértője szerint amíg ez az árfolyam 1,40 felett marad, valamint Magyarország megítélése sem romlik jelentősen, nem kell tartani a 200 forint feletti dollárárfolyam benzinkutaknál is érezhető negatív hatásától. (A dollár jegyzése szerdán kora délután 181,80 forint, az euró/dollár árfolyam 1,4630 volt.)

A harmadik tényező esetében, az adópolitikában nem vár változást a brókercég. A közleményben kifejtik: a kutaknál kifizetett összeg 60 százalékát különböző adók formájában az állam szedi be, s ezen változtatni az elmúlt időszak extrém piaci környezetében sem mutatott hajlandóságot. Mivel az adók nagyobbik része nem fix, hanem az olajárra vetítődik, az állam még jól is jár az emelkedő árral: adott mennyiségű üzemanyag után több adót szed be.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 182 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE