Hírek Közút

Megkezdődött az útépítés az Ásotthalom és a vajdasági Bácsszőlőst összekötő határátkelőhöz

Átadták hétfőn a kivitelező Magyar Aszfalt Zrt.-nek a munkaterületet az Ásotthalom és az országhatár közötti út építéséhez; a 1,5 millió eurós uniós támogatásból megvalósuló beruházás nyomán a vajdasági Bácsszőlőssel (Backi Vinogradi) közös határátkelő nyílhat, a remények szerint egy éven belül – mondta Petró Ferenc, a magyar település polgármestere a hétfői projektmegnyitón.

Mint kifejtette, a projekt közvetlen célja az Ásotthalom és Bácsszőlős közötti összeköttetés kiépítése. A szerb-magyar projekt három részből áll: az összekötő út megépítése után bicikliutat építenek mind a magyar, mind a szerb oldalon, végül a közös határátkelő megvalósítása következik. A kerékpárúthoz már elkészültek a tervek, a kivitelezéshez azonban újabb pályázat szükséges – tette hozzá.
A beruházási partnerek fele-fele arányban rendelkeznek a felhasználható pénzzel, amelyhez minkét oldalon öt százalék önerőt kellett biztosítani. Magyar részről ezt a magyar állam vállalta.

Petró Ferenc szavai szerint “egy hosszú álom megvalósulása kezdődött el”. A két település úgy döntött, nem várja meg a két ország közötti államközi egyezmény aláírását a határnyitásra, hanem megépítik az utat, és ezzel talán ösztönzik a végleges döntést, amely a remények szerint a közeljövőben megtörténhet – mondta a fideszes polgármester.

A kishatár megnyitása a Röszkére zúduló nagy forgalom mellett azért is szükséges, mert a térségben élők  rokoni, gazdasági, kulturális kapcsolatokat ápolnak a határ túloldalán élőkkel. A két település csupán nyolc kilométerre van egymástól. Ezzel a nyitással emellett Szabadka is tizenhárom kilométeres közelségbe kerül a mostani ötvenhez képest.

Most magyar oldalon másfél kilométer, szerb oldalon egy kilométer út épül, a meglévő infrastruktúrát kiegészítve. Az elkészülő szakasz nagyobb forgalomra, például kamionok, esetleg munkagépek fogadására is alkalmas lesz, de a tervek szerint – a tiszaszigeti határátkelőhöz hasonlóan – csak meghatározott idejű nyitva tartással és csak a két ország állampolgárai számára lesz használható.
A beruházás várhatóan novemberre készül el mindkét oldalon, s a remények szerint egy éven belül megnyílik a határátkelő – tette hozzá a polgármester.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 262 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .