Egyéb Előírások Hírek Országok közlekedése Szervezetek hírei Tudnivalók

Ennél többet ne hozzon! Avagy amit vámmentesen behozhatunk.

A nyáron külföldre utazók és onnan hazatérők sokszor nem ismerik a hatályos vámszabályokat, amelyek betartása sok kellemetlenségtől kímélheti meg a nyaralókat – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője kedden Letenyén tartott sajtótájékoztatón.

Suller Attila a nyári szabadságolási időszak miatt megnövekedett utasforgalom szabályainak ismertetése során felidézte: egyes termékek körében külön szabályok vonatkoznak a közúti vagy a légi forgalomban közlekedőkre.

A repülőgéppel utazók például 430 eurós értékhatárban hozhatnak és vihetnek vámmentes árukat, közúton azonban 300 euró ez az értékhatár. Dohányáruból légi utasként 200 szál, azaz egy karton cigaretta hozható be Magyarországra, míg közúton csupán 40 szál, vagyis két dobozra való.

Minden utazóra egységesek ugyanakkor az alkoholtermékekre vonatkozó szabályok, vagyis tömény szeszből 1 liter, borból 4 liter, sörből pedig 16 liter hozható be Magyarországra. A szóvivő hozzátette, hogy az alkohol- és dohánytermékekre egyaránt vonatkozik, hogy a megengedett mennyiséget is csupán a 17 éven felüliek hozhatják be.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az Európai Unió külső határait átlépőknek a 10 ezer eurót vagy ezt meghaladó összegű készpénzt vagy más fizetőeszközt – például részvényt vagy kötvényt – a határ átlépésekor be kell jelentenie a vámhatóságnak.

Suller Attila külön is szólt a Horvátországba utazókra vagy az onnan hazatérőkre vonatkozó szabályokról, miután a korábbi években elsősorban az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok kapcsán merültek fel kérdések.

A jelenlegi szabályozás szerint Horvátországba fejenként 10 kilogrammnyi hús- és tejkészítmény vihető be, e mennyiségbe beszámít a szendvicsek vagy akár a tőkehús is. Az utazók személyenként 1 karton cigarettát, 1 liter tömény szeszt, 5 liter bort és 15 liter sört vihetnek be, szintén kizárólag 17 év feletti állampolgárok.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Horvátországba szabadon bevihető termékek együttes vámmentes határa nem lehet több ezer kunánál, vagyis mintegy 36 ezer forintnál. Tilos ugyanakkor a védett növények és állatok vagy azokból készült áruk ki- és behozatala – például a krokodilbőr táska vagy az elefántcsont -, Horvátországban pedig egyes kagylófajták és tengeri csillag gyűjtéséért komoly büntetésre is számíthatnak a turisták.

A szóvivő kitért arra, hogy Letenyén évente mintegy kétmillió utas lépi át a határt, az utazók mintegy kétharmada a nyári hónapokban érkezik, többségében külföldiek. Hozzátette, hogy az utazók a legfontosabb vámszabályokról tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken elhelyezett kiadványokból, az információk letölthetők a NAV honlapjáról, de éjjel-nappal felvilágosítást adnak a 06-40-FINÁNC, vagyis 06-40-34-62-62-es telefonszámon is.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 1591 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE