Gazdaság Hírek Szervezetek hírei

A vállalkozók is beleszólhatnak a bürokrácia-csökkentésbe

A Kormány szeretné bevonni a vállalkozókat is az adminisztárció leépítéséről szóló előkészítő munkába – ismertette Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár csütörtökön, a vállalkozói érdekképviseletek vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A Kormány kitüntetett feladata a vállalkozások erősítése, hiszen a kitűzött cél egymillió, adófizető új munkahely megszületése az évtized végére – figyelmeztetett az államtitkár.. Ez a cél csak és kizárólag a vállalkozásokkal együttműködve valósulhat meg, csak a vállalkozások képesek egymillió új munkahely létrehozására – fűzte hozzá.

fotó: Botár Gergely

Cséfalvay Zoltán elmondta: a vállalkozások versenyképességének növeléséhez négy területen kell előrelépni: csökkenteni kell az adókat és az adminisztrációs terheket, segíteni kell a kijutást a külpiacokra, segíteni kell az innovációt és meg kell oldani a vállalatok finanszírozását. A minisztérium dolgozik az innovációs stratégián, a tervek az évtized végére a GDP 1 százalékról 1,8 százalékra növekvő kutatás-fejlesztési ráfordítással, húszezer új K+F munkahellyel és 300 gyorsan növekvő, innovációval foglalkozó céggel számolnak.

Minden megtermelt tíz forintból egy forintot adminisztrációra fordítanak a magyar vállalkozások, az ilyen jellegű költségek a GDP 10 százalékára rúgnak. Európában ez az arány három százalék, de jó néhány országban ez alatti értékeket látunk. A versenytársak nem pihennek, számos ország a nálunk alacsonyabb bürokráciáját is erőteljesen leépíti, Belgiumban a Kafka Program szolgálja ezt a célt, az Egyesült Királyságban pedig a kormánypolitika egyik központi eleme az adminisztráció csökkentése – hangsúlyozta az államtitkár.

fotó: Botár Gergely

A magyar vállalkozásoknak ilyen nemzetközi környezetben kell helytállniuk, ezért döntött a Kormány a bürokrácia erőteljesen leépítése mellett – mutatott rá. Első körben április huszadikán jelentettünk be egy 105 milliárdos csomagot, ekkora összegben csökkennek a vállalkozások terhei. Ezek az intézkedések főleg a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe eső területeket érintették, a lépés többek között tartalmazza a könyvvizsgálati értékhatár felemelését és a foglalkoztatás rugalmasabbá tételét is – mondta Cséfalvay Zoltán.

A második hullámban 400 milliárd forint összegben kerül javaslat a Kormány elé a nyár végén. Ebben a körben már a különböző szakterületeket – például a vendéglátás, agrárium, önkormányzati engedélyeztetés – és a pályázati rendszereket is felülvizsgáljuk – ismertette az államtitkár.

A Kormány eltökélt abban, hogy széles körben vonja be az érintetteket, azaz a vállalkozókat a csomag összeállításába, hiszen ők tudják a legjobban, hogy mely előírások hátráltatják őket üzleti tevékenységük közben. Az egyeztetés megkönnyítése érdekében a minisztérium www.egyszeruallam.hu címen weboldalt indított, ahol a vállalkozók leírhatják javaslataikat – jelentette be az államtitkár. Egész hónapos konferencia-sorozat is indul, ahol a vállakozói műhelyek konkrét problématerületeket mutatnak majd be.

fotó: Botár Gergely

Nem csak arra várunk javaslatokat az érdekképviseletektól, hogy mi működik rosszul, hanem arra is, hogy hogyan kéne jobbá tenni a szabályozást – húzta alá.

Cséfalvay Zoltán örömét fejezte ki, hogy már tizenhárom országos és számos helyi vállalkozói szervezet jelezte aktív részvételét a konzultációban.

A csütörtöki egyeztetésen részt vett a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Iparszövetség, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Brit Kereskedelmi Kamara, az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Joint Venture Szövetség és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége képviselője is, jelezték együttműködési szándékukat a Kormány felé és felhívták a figyelmet a vállalkozásokat terhelő bürokrácia csökkentésének fontosságára.

(kormany.hu)

.

(Ezt a cikket 223 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .