Hírek Konferenciák Rendezvények Traffipax

Automatizált tesztállomás mérheti a járművek sebességét és súlyát Magyarországon is

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár köszöntötte a „Korszerű közlekedésbiztonsági és infrastruktúra védelmi rendszerek” nemzetközi konferencia résztvevőit 2011. június 1-jén, Budapesten. A találkozón az ASSET-Road uniós támogatással megvalósuló közlekedésbiztonsági, infrastruktúra- és környezetvédelmi projekt mutatkozott be a hazai szakembereknek.

Az ASSET-Road eredményeként legutóbb Németországban és Finnországban létesültek automatizált tesztállomások, amelyek autópályák mentén végzik el egyebek mellett az áthaladó járművek súly- és sebességmérését, műszaki vizsgálatát, azonosítását.

Schváb Zoltán bevezetőjében elmondta: A korszerű kutatás-fejlesztési eredményeket naprakészen alkalmazó közlekedésfejlesztési projektek vezethetnek a közlekedés biztonságának növeléséhez, a meglévő infrastruktúrák hatékony védelméhez. A konferencián bemutatkozó technológia a túlsúlyos járművek számának csökkentésében is segítséget nyújthat. Érdemes tehát alaposan megvizsgálni magyarországi alkalmazásának, a meghonosítás kormányzati támogatásának, egy pilotprojekt indításának lehetőségét.

A több mint 30 ezer kilométeres országos közúthálózat felületépségét vizsgálva mindössze 18 százalékban sorolható a jó és megfelelő kategóriákba. Miközben a frissen átadott autópálya-szakaszokat is tartalmazó főhálózaton valamelyest kedvezőbb a helyzet, a mellékhálózat nagyobbik hányada azonnali beavatkozásra vár. Az úthálózat-védelem a környezeti ártalmak (pl. árvíz, hőmérsékletváltozások) elleni védekezés mellett a nehézgépjármű-forgalom terelésére és a túlsúlyos járművek kiszűrésére, valamint a közutak alulfinanszírozottságának megszüntetésére összpontosít. A mérések alapján a nehézgépjárművek átlagosan 8 százaléka túlsúlyosan közlekedik, fokozott ellenőrzéssel az okozott kár csökkenthető, a túlsúlybevétel növelhető.

Az ASSET-projektben javasolt többfunkciós állomások legcélszerűbben a nagy forgalmú gyorsforgalmi útjainkon (M0, M1, M3) vagy a forgalmasabb dunai, tiszai átkelőhelyeken lennének elhelyezhetők – jelentette ki a helyettes államtitkár.

A konferenciát a Közlekedésfejlesztési Koordináció Központ szervezte a Magyarországot az ASSET-Road projektben képviselő Clarity Consulting Kft. kezdeményezésére. A rendezvényen mások mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakemberei is részt vettek. Nagy számban jelentek meg az ASSET-Road projekt nemzetközi tagjai által delegált angol, finn, francia, német, osztrák és román szakértők is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 206 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .