Hírek Kommunikáció és Informatika

Az Apple válaszol a helymeghatározási adatokkal kapcsolatban felmerült kérdésekre

Az Apple ezúton szeretne választ adni vásárlóinak azon kérdéseire, amelyeket a helymeghatározási adatok készülékeink általi összegyűjtésével és felhasználásával kapcsolatban tettek fel az elmúlt időszakban.

1. Miért követi nyomon az Apple az iPhone készülékem helyét?
Az Apple nem követi nyomon az iPhone készülékek helyét. Az Apple sohasem tette ezt, és a jövőben sem szándékozik ezt tenni.

2. De akkor miért fogadja most mindenki ekkora aggodalommal a helyadatok gyűjtéséről hallottakat?
Azt, hogy mobilkészülékeink felhasználói úgy juthassanak gyors és pontos helymeghatározási adatokhoz, hogy közben ne essen csorba személyes adataik védettségén, néhány igen összetett technikai kérdéssel szembesülve tudtuk csak megvalósítani. Ezeket erősen technikai jellegüknél fogva nem igazán lehet a termékhirdetéseknél megszokott tömör és közérthető formában közzétenni. Felhasználóink aggodalmai részben abból erednek, hogy a szóban forgó új technológia megalkotói (köztük az Apple) ezidáig nem tájékoztatták őket elegendő részletességgel az említett technikai témákról.

3. Miért rögzíti iPhone készülékem, hogy merre járok?
Az iPhone nem naplózza tulajdonosa tartózkodási helyét. A készülék valójában a felhasználó körzetében – akár tőle több száz kilométerre – található Wi-Fi hozzáférési pontokról (hotspotokról) és mobiltornyokról tart fenn egy adatbázist azért, hogy helymeghatározás kérésekor minél gyorsabban és pontosabban tudja kiszámítani az adatokat. A kizárólag GPS-műholdadatok alapján végzett helykiszámítás akár hosszú percekig is eltarthat. Az iPhone ezzel szemben röpke másodpercek alatt megszerzi ezt az információt annak köszönhetően, hogy a Wi-Fi hozzáférési pontokról és mobiltornyokról gyűjtött adatokat felhasználva gyorsabban találja meg a GPS-műholdakat, sőt arra is képes, hogy a GPS rendszer által el nem érhető helyeken (például épületben vagy alagsorban) pusztán a Wi-Fi hozzáférési pontok és a mobiltornyok adataiból kiindulva, háromszögelést alkalmazva határozza meg a helyét. Ezeket a számításokat az iPhone élőben végzi el a Wi-Fi hozzáférési pontok és mobiltornyok adatainak egy olyan tömeges forrású adatbázisa alapján, amely több tízmillió iPhone készülék közös terméke, amelyek a körzetükben lévő Wi-Fi hozzáférési pontok és mobiltornyok geocímkézett helyadatait névtelen, titkosított formában továbbítják az Apple felé.

4. Ezt a tömeges forrású adatbázist az iPhone tárolja?
A teljes tömeges forrású adatbázis túl nagy lenne ahhoz, hogy egyetlen iPhone készülék tárolni tudja, ezért az Apple ennek csak a szükséges részét tölti le az egyes iPhone készülékekre. Ez a gyorsítótár védett, de nem titkosított, és minden biztonsági mentés alkalmával bekerül a készüléknek az iTunes programban készített biztonsági másolatába. Ez a biztonsági másolat az iTunes felhasználói beállításaitól függően titkosított és titkosítatlan is lehet. Azok a helyadatok, amelyeket a kutatók megtaláltak az iPhone telefonokon, nem az iPhone múltbéli vagy jelen lelőhelyének az adatait, hanem az iPhone körzetében – a készüléktől akár több száz kilométeres távolságban – található Wi-Fi hozzáférési pontok és mobiltornyok helyadatait tartalmazzák. Terveink szerint egy hamarosan megjelenő szoftverfrissítés útján megszüntetjük ennek a gyorsítótárnak a biztonsági mentését (lásd a lenti Szoftverfrissítés részt).

5. Meg tudja állapítani az Apple a tartózkodási helyemet a készülékemről származó geocímkézett Wi-Fi hozzáférési pontok és mobiltornyok adatai alapján?
Nem. Az Apple név nélkül és titkosítva kapja meg ezeket az adatokat, tehát nem tudja megállapítani, hogy honnan származnak.

6. Olyan esetről is lehetett hallani, hogy egy teljes évre visszamenő helyadatokat találtak egy iPhone készülék memóriájában. Miért van ennyi adatra szüksége iPhone készülékemnek ahhoz, hogy meghatározza pillanatnyi helyemet?
Ez az adathalmaz nem az iPhone helyére vonatkozó adatokból áll, hanem annak a Wi-Fi hozzáférési pontok és mobiltornyok helyét tartalmazó tömeges forrású adatbázisnak egy (gyorsítótárnak nevezett) részlete, amelyet az Apple a gyors és pontos helymeghatározás elősegítése végett tölt le az iPhone készülékre. Az pedig, hogy az iPhone ekkora adatmennyiséget is tárolhat, egy újonnan felfedezett szoftverhiba következménye, melyhez terveink szerint rövidesen elkészül a javítás (lásd a lenti Szoftverfrissítés részt). Megítélésünk szerint az iPhone készüléknek nem szükséges hét napnál tovább tárolnia ezeket az
adatokat.

7. Miért van az, hogy amikor kikapcsolom a helymeghatározási szolgáltatást, az iPhone néha tovább frissíti a Wi-Fi hozzáférési pontokról és mobiltornyokról gyűjtött adatokat az Apple tömeges forrású adatbázisából?
Ennek nem szabadna megtörténnie. Ezt egy szoftverhiba okozza, amelyet terveink szerint hamarosan kijavítunk (lásd a lenti Szoftverfrissítés részt).

8. A Wi-Fi hozzáférési pontok és mobiltornyok tömeges forrású adatain kívül még milyen egyéb helyzetadatokat gyűjt be az Apple az iPhone készülékektől?
Jelenleg az Apple egy tömeges forrású adatforgalmi adatbázis létrehozását végzi névtelen adatforgalmi adatok gyűjtésével abból a célból, hogy a következő néhány éven belül még hatékonyabbá tegye az adatforgalom-szolgáltatást az iPhone felhasználók számára.

9. Kiadja az Apple jelenleg külső feleknek az iPhone készülékektől begyűjtött adatokat?
Külső alkalmazásfejlesztőinknek továbbítjuk az ehhez beleegyezésüket adó felhasználók név nélküli összeomlási naplóit ahhoz, hogy alkalmazásaik hibamentesítését elvégezhessék. Ezenkívül esetenként iAds hirdetési rendszerünk is felhasználja a helyzetadatokat a célzott reklámokhoz. Kizárólag a konkrét reklámokhoz beleegyezésüket adó felhasználók helyadatait osztjuk meg külső féllel (például amikor a felhasználó a hozzá legközelebb eső boltot szeretné megkerestetni a reklámmal).

10. Fontosnak tartja az Apple a személyes adatok biztonságos és megbízható kezelését?
Igen, ezt rendkívül fontosnak tartjuk. Erre egy jó példa az is, hogy az iPhone volt az első olyan készülék, amely minden egyes helyadatot felhasználó alkalmazás esetén a felhasználó engedélyét kérte a megosztáshoz. Az Apple a jövőben is változatlan elkötelezettséggel tölti be vezető szerepét a személyes adatbiztonság megerősítése terén.

Szoftverfrissítés
Az elkövetkező hetekben az Apple kiad az iOS rendszerhez egy ingyenes frissítést, amely
• csökkenti a Wi-Fi hozzáférési pontok és mobiltornyok adatait tartalmazó tömeges forrású adatbázis iPhone készüléken tárolt gyorsítótárának a méretét,
• megszünteti ennek a gyorsítótárnak a biztonsági mentését, és
• teljes egészében törli ezt a gyorsítótárat, amikor a felhasználó kikapcsolja a helymeghatározási szolgáltatást.

Az ezután legközelebb kiadásra kerülő jelentősebb iOS-frissítés pedig titkosítani is fogja az iPhone készüléken tárolt gyorsítótárat.

Forrás: Apple
.

(Ezt a cikket 252 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE