Baleset-megelőzés Egyéb Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Tudnivalók

Húsvéti jótanácsok közlekedőknek

A húsvéti ünnepek időszakában a Rendőrség és ezen belül a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság is fokozott közúti ellenőrzéseket hajt végre. Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittasan közlekedők kiszűrésére irányulnak, de az intézkedő rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát is számon kérik.

A Húsvét a családi összejövetelek és a vendéglátások időszaka. Ezekben a napokban valósággal útra kel az ország, s néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő.

A húsvéti közlekedés az átlagosnál jóval nagyobb veszélyt jelent a közlekedőkre nézve. A közúti forgalom jelentős megnövekedése már alapvetően fokozott odafigyelést igényel, melyhez hozzájárul a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magas száma.

A tradicionális locsolkodás mellett a rokoni és baráti találkozók is gyakran együtt járnak szeszesital-fogyasztással. Ennek hatása sajnos a közúti közlekedésre is kiterjed, ugyanis ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből szeszesital fogyasztást követően ülnek a kormány mögé. Kérjük a gyermekeket, a kerékpárral és a gépjárművel érkezőket ne kínálják alkohollal!

Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, melyet az uniós terminológia úgy említ, mint “a közutak második legfőbb gyilkosa”. Az ittas járművezetők kiszűrése Magyarországon is prioritást élvez a közlekedésbiztonsági intézkedések sorában. Az ittas járművezetés számának csökkenésében jelentős szerep tulajdonítható a 2008. év januárban ismételten bevezetett “zéró tolerancia” elvének, mely alapján a rendőr a helyszínen veszi el a vezetői engedélyt ittas vezetés gyanúja esetén, függetlenül az alkoholfogyasztás mértékétől.

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Kérjük a tisztelt gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban! Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt. A csoportok részére jó megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén kérjük, legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre! A gépjárműforgalom mellett, nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok. Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljük el a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, egy nyomon haladó járműveket!

A láthatósági mellény lakott területen kívül kötelező a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára. Csodálatos húsvéti ajándék a kerékpár, de a kötelező felszerelések beszerzéséről se feledkezzünk meg! Hasznos ajándék lehet a kerékpáros védő- és láthatóságot szolgáló felszerelések mellett a fejvédő sisak.

Kérjük közreműködésüket, hogy a Húsvét mindenki számára valódi ünnep legyen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság!

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 257 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .