Kategóriák

Kategóriák

Baleset-megelőzés Ellenőrzések Hírek Országok közlekedése

162 alkohol-szondázás 20 perc alatt

Nem egy rekord-kísérletről van szó, csupán a finn rendőrség napi rutinmunkájáról. Gyorsak és hatékonyak.

Az alkoholszondás ellenőrzések minden ország közlekedésrendészeti intézkedéseinek szerves részét képezik. A módszerek – s esetenként az alkalmazott technikai eszközök – azonban jelentősen eltérnek egymástól.

A skandináv országokban Európában elsőként vezették be azt a gyakorlatot, hogy minden egyes közúti ellenőrzést légalkohol méréssel kell kezdeni. Az iratoknak, a jármű műszaki állapotának és az egyéb szempontoknak az ellenőrzése csak ezután következhet.

Annak érdekében, hogy ezt a feladatot a valóságban végre lehessen hajtani, Finnországban az elektromos kézi légalkoholmérő készülékeket a közlekedési rendőrök alap-felszerelési tárgyává tették. (Megj.: hazánkban is voltak erre irányuló törekvések, melyek eddig nem szakmai, hanem kizárólag financiális okok miatt nem teljesülhettek).

Az ittasság ellenőrzések jellegüket és módszerüket tekintve sokfélék lehetnek. Vannak úgynevezett célellenőrzések (targeted breath testing), melyek kifejezetten egy célra irányulnak (ez esetben az ittas járművezetők kiszűrésére). A gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket az ellenőrzéseket többnyire meghatározott helyeken és időszakokban (ill. napszakokban) alkalmazzák, ahol és amikor az ittas járművezetések előfordulása az átlagosnál gyakoribb.

A kontinensünkön a tagállamok többsége által alkalmazott véletlenszerű légalkohol ellenőrzések (random breath testing) alkalmával a járművezetőket szúrópróba jelleggel állítják meg, s vonják alkoholszondás ellenőrzés alá. Az ilyen ellenőrzések végrehajtásához tehát soha nem szükséges az előzetes gyanú megléte.

Legújabban az ún. szisztematikus légalkohol mérések (systematic breath testing) gyakorlata terjed, melyet eleinte Finnország, Svédország, Norvégia, Litvánia, Ausztria, majd Ciprus és Írország kezdett alkalmazni. A Cseh Köztársaság 2010-ben csatlakozott a „szisztematikusok klubjához”, így ezeknek az országoknak a köre 8-ra bővült.

A szisztematikus ellenőrzések abban különböznek a véletlenszerű ellenőrzésektől, hogy ez esetben a helyszínen minden egyes járművet megállítanak, s annak vezetőjével szemben légalkohol mérést alkalmaznak.

Utóbbi gyakorlatot követi a finn rendőrség, méghozzá a filmen látható módon. A rövidfilmet nemrégiben forgatták Helsinki külvárosának egyik útkereszteződésében. A nem propaganda célból készített képanyag azt mutatja be, milyen egyszerű és hatékony tud lenni az alkoholszondás ellenőrzés.

Mindössze 20 perc alatt 162 gépjárművezetőt vontak a finn rendőrök ellenőrzés alá, s ezek az ellenőrzések egyenként mindössze néhány másodpercet vettek igénybe. Az ellenőrzések során mindössze két ittas járművezetőt értek tetten, ami nagyjából megfelel az ittas vezetők összes járművezetőn belüli mintegy 1,5 %-os arányának.

A TISPOL (European Traffic Police Network) szervezettől származó filmanyag azt is bemutatja, hogy nincs kivétel: egy éppen arra járó mentő gépkocsi vezetőjének is meg kellett fújni a szondát. (A mentő természetesen nem használta a megkülönböztető jelzéseit, mert utóbbi esetben a megállítás tilalmazott.)

 

A finn rendőrség alkoholszondás ellenőrzéséről készített rövidfilmet megtekinthető

 

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 224 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE