Az európai előírások igen eltérőek a téligumi és hóláncelőírásokat illetően, de a legtöbb tagállamban a helyi viszonyoknak megfelelően, még országrészenként is változnak a vonatkozó szabályok.

Általánosságban elmondható, hogy november közepétől március végéig kötelező a téligumi használata, illetve a hólánc készenlétben tartása. Április 15-től azonban már csak néhány kivételt leszámítva mindenhol lecserélhető a téligumi nyárira, és a hóláncot is elrakhatjuk a következő szezonra. A kivételek között említhetjük Csehországot, ahol a 3,5t megengedett össztömeg feletti járműveken még április 31.-ig kérhetik a “Zimni vybava” jelöléssel ellátott útvonalakon, amely a téli felszerelésre irányuló kötelezettséget jelöli.

A téligumi szakszerű tárolásáról az Autónavigátor.hu cikkében olvashatunk >>

A hólánc tárolása:

A hóláncokat ajánlatos a télen rárakódott sótol megtisztítani, vízzel alaposan átmosni és lánckenő spray-vel minimálisan beolajozni a korrózióképződés ellen. Persze ha ezeket nem tesszük meg akkor sem lesz a láncnak különösebben semmi baja, de a következő télen amikor elővesszük sokkal jobban mutat egy megtisztított és lekezelt hólánc, arról nem is beszélve, hogy nem lesz rozsdás a kezünk és a ruhánk.

A következő szezonban ismét várja olvasóit a hólánc.info oldal.
.

(Ezt a cikket 330 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?