Szigorúbb büntetések, a jármű lefoglalása, nyilvános megszégyenítés és gyorsított bírsági eljárás. Ezzel számolhatnak Lengyelországban akik ittasan ülnek a kormány mögé.

Lengyelországban a szeszesitaltól befolyásolt állapotban történő járművezetések száma 2006 és 2007. között 20 %-kal csökkent. A hatályos lengyel szabályozás alapján a megengedett véralkoholszint felső értéke (BAC) 0,2 g/l. (Ez egyébként a számítási hibahatárokat és egyéb tényezőket figyelembe véve csaknem egyenértékű a zéró toleranciával.)
Ittas vezetés Lengyelországban 

0,2 g/l és 0,5 g/l között az ittas vezetés szabálysértésnek minősül, mely során a jármű vezetője pénzbírság kiszabására és a vezetői engedélye ideiglenes bevonására számíthat. 0,5 g/l feletti véralkohol koncentráció esetén az ittas járművezető már bűncselekményt valósít meg. (Megj.: Magyarországon 0,8 g/l felett beszélhetünk bűncselekményről.) Ebben az esetben büntetőeljárás veszi kezdetét, mely értelemszerűen a bíróságon végződik. Az alkalmazott szankciók is jóval magasabbak a szabálysértési szintű ittasságnál, hiszen a pénzbírság és a vezetői engedély bevonása mellett az elkövetővel szemben szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

A büntetési tételek tovább emelkednek akkor, ha az ittas járművezetés súlyos, vagy maradandó sérülést, illetve halált okoz. Új jelenség, hogy ittas járművezetés esetén a rendőrség lefoglalhatja a gépjárművet. Ez alapvetően a többi közlekedő biztonsága érdekében történik, annak érdekében, hogy megakadályozzák a járművezető esetleges továbbhaladását. A lefoglalt járművet természetesen a későbbiekben visszaadják a tulajdonosnak, ill. üzemben tartónak.

Lengyelországban 2007-ben vezették be az ún. „gyorsított bírósági eljárást” az ittas járművezetések esetében. Ez azt jelenti, hogy kellő bizonyíték meglétekor, amennyiben a tényállás egyszerű, s nincs szükség további szakértők bevonására, az ügyben a bíróság 24 órán belül meghozhatja döntését.

Az eljárás nagy előnye, hogy jelentősen lecsökkenti az igazságszolgáltatásban érintett szervek munkaterheit, s egyben a lehető legnagyobb prevencióval, visszatartó hatással járnak, hiszen az elkövetetett cselekmény és a döntéshozatal között igen rövid idő telik el. A gyorsított eljárás „haszonélvezői” a külföldi elkövetők is, akik egy egyszerű kihallgatás és bíróság elé állítást követően hamarosan elhagyhatják az országot – bár nagy valószínűséggel vezetői engedély nélkül.

Ittas vezetés Lengyelországban

Érdekes megoldás, hogy a rendőrség kérheti a bíróságtól az elkövetett cselekményről, az ittas járművezetés részleteiről publikáció (rövid cikk) megjelenítését a helyi sajtóban, a Városháza hirdetőtábláján és a helyi rendőri weboldalakon. A nyilvános „megszégyenítés” („to name and shame”) a lengyel jogalkotók álláspontja szerint nem csak az elkövetőt riasztja el az ismételt elkövetéstől, hanem valamennyi közlekedő felé jelentős visszatartó hatást gyakorol. A szankciók körének kibővítése és a gyorsított bírósági eljárás bevezetése kulcsfontosságú elemei a lengyelek ittas járművezetés elleni küzdelmének.

 

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 203 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?