Gazdaság Hírek

Waberer’s Holding: új tulajdonosi szerkezettel, megerősített tőkebázissal, megduplázza árbevételét

A Waberer’s Holding középtávon, 2014-re megduplázhatja jelenlegi 95 milliárd forintos árbevételét, amivel az európai közúti fuvarozók rangsorában jelenleg elfoglalt hatodik pozíciójából a harmadik legnagyobb méretű vállalkozásává növekszik.

Ennek érdekében 2-3 év múlva a cég papírjait bevezetik a budapesti értéktőzsdére – jelentette ki Wáberer György elnök-vezérigazgató azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cég új társtulajdonosával, a Mid Europa Partners-szel közösen ismertette a magyarországi és közép-európai piacvezető társaság fejlesztési terveit. (Fotó: Izsák Éva)

A tulajdonosok a cél érdekében elsősorban a régióban, azaz Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban keresnek akvizíciós célpontokat. Wáberer György hangsúlyozta: „a tranzakció kiváló lehetőséget kínál növekedésünk megvalósításához. Az elmúlt hat évben megkétszereztük forgalmunkat, az új tulajdonostárssal együtt ugyanezt fele idő alatt elérhetjük.

A Mid Europa Partners két héttel ezelőtt vásárolt 49,05 %-os részesedést a holdingban Wáberer Györgytől azt követően, hogy a vállalkozó megvásárolta az AIG közép-európai befektetési alap birtokában volt részvényeket. A tranzakció realizálásához a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása még szükséges, a tulajdonosok azonban máris világos növekedési ütemtervet dolgoztak ki.
Craig Butcher, a Mid Europa partnere közölte, hogy az általa képviselt magántőke befektetési társaság a zárást követően 12 millió eurós tőkeemelést hajt végre a Waberer’s-ben.

Wáberer György, aki továbbra is rendelkezik a részvények fennmaradó hányadával, tulajdonrészét egy éven belül a Mid Europa-val azonos szintre növelheti. Mindez összesen legalább 20 millió euróval növelheti a társaság tőkebázisát. Ezzel megnyílik az út további finanszírozások igénybevételére, amivel a Waberer’s folytathatja közúti fuvarozó társaságok felvásárlását Magyarországon és a környező országokban.

Craig Butcher a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a befektetési társaság a Waberer’s hosszú évek óta töretlen fejlődését és a magyar gazdaság fellendítése érdekében hozott központi intézkedések várható pozitív hatásait elemezve hozta meg döntését. Miközben a gazdasági válság Európa-szerte 20-25 százalékkal visszavetette a kapacitásokat és tekintélyes közúti fuvarozókat kényszerített földre, a Waberer’s képes volt folyamatosan fejlődni. Csökkentette költségszintjét, növelte hatékonyságát, bővítette megrendelőinek körét.

A Mid Europa Partners elkötelezte magát a társaság üzleti stratégiája mellett, és bízik a menedzsmentben. Az idei első negyedév tényszámai és az eddigi intézkedések alátámasztják az árbevétel belátható időn belüli duplázásának tervét. A társaság organikusan, tehát már a tranzakció előtt is 10 százalékos árbevétel növekedési tervet prognosztizált 2011-re.

Erre a nyugat-európai gazdaságban a közúti fuvarozási kapacitások iránt folyamatosan növekvő keresletnövekedés is alapot ad. A Waberer’s forgalmának kétharmadát hagyományosan Magyarországon kívüli, főleg nyugat-európai fuvar desztinációkban bonyolítja. A kedvező piaci trendek kiaknázása érdekében a cég ambiciózus kereskedelmi offenzívát indított.

A várhatóan tovább növekvő megrendelési állomány kiszolgálására Wáberer György 300-400 új jármű beszerzését tervezi az idei évben, amelyek részben a jelenleg 2300 kamionból álló flottát bővítik, részben a három évesnél régebbi fuvareszközök cseréjét szolgálják. A pénzügyi stabilitás növelése érdekében ugyancsak még a tranzakció előtt Wáberer György tovább stabilizálta működésének finanszírozását. Az eddig évente újratárgyalt hitelezési feltételeket középtávú, rulírozó jellegű, konzorciális jellegű hitel- és bankgarancia-keretmegállapodással váltotta fel.

A Waberer’s 2010. évi bevétele várhatóan 331 millió euró, 95 milliárd forint. A társaság jó pozícióban van ahhoz, hogy előnyösen kihasználja az európai közúti fuvarozási piac erős növekedései potenciálját korszerű fuvareszköz-állománya, regionális lefedettsége, alacsony költségbázisa alapján.


Háttérinformációk

Mid Europa Partners

Megközelítőleg 3,2 milliárd eurós kezelt vagyonával, a közép- és kelet- európai régió egyik legnagyobb, független magántőke befektetője. Jellemezően 50-200 millió euró közötti tőkét fektet be magas jövedelmezőségű, erős piaci pozíciójú, 100-1500 millió euró összértékű vállalatokba.

A Mid Europa Partners által kezelt befektetési alapok

1999 óta a Mid Europa Partners csapatának befektetési munkatársai kezelték az I-es számú alapot (Fund I), hajtották végre a befektetéseket, keresték meg a befektetési lehetőségeket, menedzselték a portfólió vállalatokat és az azokból történő kiszállást.
2005 elején az EMP Europe csapata a cég 100%-os megvásárlásával létrehozta a Mid Europa Partnerst. Azóta a Mid Europa Partners menedzseli és nyújt tanácsadási tevékenységet az Emerging Europe Convergence (Fund II), és a Mid Europa (Fund III) alapok részére.
A Mid Europa Partners által kezelt három alap összesített tőkeértéke hozzávetőleg 3,2 milliárd euró, beleértve a társ-befektetéseket is.
Alapok
• AIG Emerging Europe Infrastructure Fund LP (Fund I)
• Emerging Europe Convergence Fund II LR (Fund II)
• Mid Europa Fund III LP (Fund III)
Fund I: az EMP Global megbízásából a Mid Europa által kezelt alapot 1999-ben hozták létre, össztőkeértéke 550 millió USD. 2005-re a teljes összeg befektetésre került.
Fund II: a 2005-ben indított alap decemberben került lezárásra 655 millió euró értékben. Mára a teljes összeg befektetésre került.
Fund III: a 2007-ben létrehozott, 2007 októberében lezárt Mid Europa Fund III tőkésítése 1,5 milliárd euró, melynek körülbelül 30%-át fektették be.
A 3 alapon keresztül a Mid Europa Partners 25 befektetést valósított meg 14 országban.
A Mid Europa Partners legfőbb befektetési célpontjai azok az EU-hoz újonnan csatlakozott, vagy csatlakozás előtt álló országok területén működő vállalatok, amelyek hangsúlyos szerepet töltenek be a saját iparágukban.
A Mid Europa Partners a budapesti, londoni és varsói irodáikból keresi és menedzseli Közép-Európa legvonzóbb befektetési lehetőségeit. A Mid Europa Partners Közép- és Kelet-Európa minden fontos szektorában és országában jártas befektető. Ezen tapasztalat, régióismeret, háttércsapat és szakmai kompetenciák lehetővé teszik, hogy a legelőnyösebben használja ki a régió által nyújtott befektetési lehetőségeket.

Magyarországi jelenlét

2009. november elején a Mid Europa Partners 64,6%-os tulajdonrészt szerzett az Invitel Zrt.-ben. Még ebben a hónapban további 9,9% tulajdonrészhez jutott, végül ugyanezen év decemberében és 2010. januárban a felvásárolta a fennmaradó részvényeket is, így jelenleg 100%-os tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban.
Az Invitel Magyarország második legnagyobb fix vonalas telekommunikációs és szélessávú internet szolgáltatója, kb. 20%-os piaci részesedéssel.

Craig Butcher

A Mid Europa Partners budapesti irodáját vezeti, Senior Partner beosztásban. Többek között a vállalat befektetési stratégiájáért és portfolió kezeléséért felelős. A Mid Europa Partnershez 2001-ben csatlakozott, ezt megelőzően hat évet töltött az EBRD londoni és budapesti irodájában. Korábban a Boston Consulting Group-nál és Christchurch International Airport Ltd-nél dolgozott. Diplomáját a Canterbury Egyetemen, Új-Zélandon szerezte, M.B.A. végzettségét az INSEAD-nál, Franciaországban.
Az I-es Alapnál a Karneval és Invitel vállalatok esetén a kilépésnél, illetve számos befektetés újratőkésítésénél volt kiemelkedő feladata. Az ő irányítása alatt zajlott le a Bité, Falcon és Invitel vállalatok felvásárlása. A Karneval, a Norican Group, a Ceske Radiokomunikace, a T-Mobile Czech, a Bité és az Invitel vállalatok igazgatótanácsában tölt vagy töltött be tisztséget.

További információ:
Szentgyörgyi Tibor
Vision Communications
+36-1-457-8200
email: tibor.szentgyö rgyi@visioncomm.eu
Mid Europa Partners:
Craig Butcher
+36 1 411 1270
.
Forrás: IntegrátorFórum
.

(Ezt a cikket 401 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .