Gazdaság Hírek

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése 2011-re

A kormány közel egy éves tevékenysége valódi átalakítások kezdeményezése helyett a kormányzati mozgástér bővítéséért folytatott, de zsákutcába vezető harcok története.

A nemzetközi és hazai befektetői bizalmat erodálta a jogállami hatalommegosztás lebontása, a független intézmények elleni támadás, a nemzetközi szervezetekkel, különösen az EU-val, illetve a Magyarországon befektető külföldi vállalatokkal szembeni konfrontáció. A gazdaságpolitikai döntések csak kevéssé hatottak a 2010. évi reálfolyamatokra, annál inkább a pénzügyi körülményekre: tavaly jellemzően gyengült a forint, emelkedett a kockázati felár és a kamat, a hitelminősítők a befektetői kategória legaljára rontották megítélésünket.

Mindezek miatt gyengült az ország tőkevonzó és növekedési képessége. Pont azokat a területeket – kkv-k, foglalkoztatás, hitelesek védelme – érte csapás, amelyeket a kormány fő célként kezelt. A kormány végül is arra kényszerült, amit el akart kerülni: március elején egy strukturális változtatásokat ígérő (de egyelőre csak ígérő!) programot (Széll Kálmán Terv) mutatott be. A magyar gazdaságpolitika 10 hónap után jutott el azoknak a kérdéseknek a feltételéig, amelyekre adott válaszokkal 2010 nyarán kellett volna előállni.

Az előrejelzés letölthető innen.

Forrás: GKI
.

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE