DAF Hírek Márkahírek Statisztikák

A DAF tovább erősíti pozícióját az európai teherautó-piacon

Rekord piaci részesedés a nehézteher-szállító kategóriában 2010-ben

2010-ben a DAF tovább erősítette pozícióját az európai teherautó-piacon: az Európai Unió*) piacain a nehézteher-szállító (15 tonna feletti) kategóriában 15,2%-os piaci részesedést ért el. Darabszám alapján a DAF az európai teherautó-gyártók versenyében stabil harmadik helyezett, s jó úton halad a középtávra kitűzött 20%-os részesedés elérése felé.

Még csak 10 éve annak, hogy darabszámban mérve a DAF a hét teherautó-gyártó között a nehézteher-szállító szegmensben a legkisebb volt. Piaci részesedése most 15,2%, s ezzel stabil harmadik helyezést ért el (2009: 14,8%). A társaság Hollandiában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is piacvezető. Németországban és Olaszországban a DAF a legkelendőbb import teherautó.

Az elmúlt évben az Európai Unió 27 országának (valamint Norvégia és Svájc) piacain a 15 tonna feletti kategóriában megközelítőleg 183 000 teherautót regisztráltak. 2009-hez képest ez több mint 9%-os növekedés, abban az évben 168 000 tehergépjárművet helyeztek forgalomba. A becslések szerint Európában 2011-ben 220 000 – 240 000 darab 15 tonna feletti teherautó értékesítése várható.

2010-ben a DAF az Európai Unió közel minden országában növekedést ért el. Hollandiában a nehézteher-szállító szegmensben elért részesedése 33,3%-ról 34,7%-ra nőtt, Belgiumban ugyanez a ráta 18,5%-ról 22,2%-ra emelkedett. Az Európa legnagyobb teherautó-piacának számító Németországban a társaság piaci részesedése 10,6%-ról 11,1%-ra nőtt, míg a Franciaországban és Spanyolországban elért részesedés rendre 14,6 és 14,4%-ra hízott. A DAF a közép- és kelet-európai országokban is erősíteni tudta pozícióját: a 15 tonna feletti szegmensben mért részesedése Csehországban 15,5%-ról 20,9%-ra nőtt, míg a lengyel piacon elért részesedése 19,3% volt.

 

Sikereink kulcsa

„Sikereink a modern termékskálának és professzionális márkakereskedői hálózatunknak köszönhető” – mondta Ron Bonsen, a DAF Trucks N.V. igazgatótanácsának marketingért és értékesítéséért felelős tagja. „Legalább ilyen fontos azonban a termékekhez kapcsolódó támogató szolgáltatások sokasága, melyek ügyfeleink megelégedésére bármilyen körülmények között biztosítják a jármű lehető legjobb rendelkezésre állását és alacsony üzemeltetési költségét. Ilyenek a PACCAR Financial finanszírozási megoldásai, a MultiSupport javítási és karbantartási szerződések, valamint a PACCAR Parts szolgáltatásai. Utóbbi 97%-ot meghaladó szolgáltatási rátával szolgál, s szállítási megbízhatóságát egészen 99,98%-ig növelte 2010-ben.”

 

2010 is a DAF éve volt Magyarországon

 Sikeresen teljesítette tavalyi célkitűzését a DAF, azaz 2010-ben is megtartotta vezető helyét a magyarországi nagy-haszonjármű piacon. 

  • a 15 t alatti kategóriában 8,6%-os piaci részesedést ért el, mely enyhe növekedésnek számít 2009-es évhez viszonyítva.
  • a 15 t felett 23,3%-os piaci résszel tovább erősödött a DAF márka iránti bizalom. Ebben a piaci kategóriában már elindult egyfajta bíztató változás is, mely 2009-hez viszonyítva 25%-os növekedést jelent.

Tavalyi évben a Magyar piacon összesen 491 db új DAF tehergépjárművet hoztak forgalomba.

 

A DAF Trucks N.V., az amerikai PACCAR Inc., a világ egyik legnagyobb nehézteherautó-gyártójának leányvállalata vezető szerepet tölt be a könnyű, közepes és nehéz teherautók gyártásában. Európában*) a 15 tonna feletti kategóriában elért piaci részesedése 15,2%. A DAF számos vontatót és merev járműtestű teherautót gyárt, s minden szállítási feladatra megfelelő járművet kínál. A DAF a termékhez kapcsolódó szolgáltatások piacán is piacvezető: ezek közé tartoznak a MultiSupport javítási és karbantartási szerződések, a PACCAR Financial pénzügyi szolgáltatásai, valamint az elsőrendű alkatrészellátás. A cég ezenkívül a világ számos városi- és távolságibusz-gyártója számára fejleszt és gyárt járműalkatrészeket, így például tengelyeket és motorokat is. A DAF Trucks N.V. Eindhovenben (Hollandiában) és Westerloban (Belgiumban) rendelkezik gyártó üzemekkel, s Európa-szerte több mint 1000 márkakereskedője és szervizközpontja működik.

* A 2010-es piaci részesedések az Európai Unió tagállamaira, valamint Svájcra és Norvégiára vonatkoznak (EU27+2).

Forrás: DAF
.

(Ezt a cikket 180 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .