Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Traffipax Tudnivalók

Európai közúti ellenőrzések 2011-ben

Folytatódnak a nemzetközi közlekedésrendészeti akciók. A TISPOL 2011-ben kilenc európai akció végrehajtását tervezi.

A TISPOL (European Traffic Police Network), az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata egyik legjelentősebb, de mindenképpen legreprezentatívabb, a közlekedők legszélesebb körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi közlekedésrendészeti ellenőrzéseket szervez, melyek Európa területének jelentős részére kiterjednek. A TISPOL által szervezett nemzetközi ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben, s mindig azonos céllal hajtják végre. 

A TISPOL éves ellenőrzési terve alapján 2011-ben összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzésre kerül sor. Ezek az ellenőrzések alapvetően az olyan nem kívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, melyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain, s megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak.

Az első TISPOL ellenőrzést („Mermaid”, azaz „Sellő” néven) 1999-ben hajtották végre, mely a nehéz-tehergépjárművek forgalmát érintette. Az akkori tagviszonyoknak megfelelően az első akcióban még csak Nagy-Britannia és kontinens 6 környező országa közreműködésével.

2000-ben a „Mermaid” akció már európai szintű volt, majd a következő években az ellenőrzés területei is kibővültek (2002-ben alkohol, drog és autóbusz ellenőrzés, majd 2003-tól sebesség és biztonsági öv kampányok vették kezdetüket).

2011-ben az európai rendőrök két-két alkalommal ellenőrzik a sebességhatárok megtartását, a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszerek használatát, a tehergépjárművekre vonatkozó szabályok megtartását, továbbá fellépnek az ittasan, ill. drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg az autóbuszok ellenőrzésére egy alkalommal kerül sor.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, melyen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeknek és a helyi sajátosságoknak megfelelően milyen időtartamban (két-három nap stb.) szervezik meg saját ellenőrzéseiket. A magyar rendőrség ezeket az akciókat jellemzően a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén. A fentiekre tekintettel az ellenőrzési időpontok konkrét meghatározása is közösen történik.

Az idei egyeztetésnek megfelelően hazánkban a TISPOL nemzetközi ellenőrzések az alábbi időpontokban kerülnek végrehajtásra:

–         Február 17-19.: „Truck” tehergépjármű ellenőrzés

–         Március 8-10.:  „Seatbelt” biztonsági öv ellenőrzés

–         Április 18-20.: „Speed” sebességellenőrzés

–         Június 9-11.: Alcohol & Drogs ellenőrzés az ittasan, ill. bódult állapotban vezetők kiszűrésére

–         Július 28-29.: „Bus” nemzetközi autóbusz ellenőrzés

–         Augusztus 25-26.: „Speed” sebességellenőrzés

–         Szeptember 13-15.: „Seatbelt” biztonsági öv ellenőrzés

–         Október 10-12.: „Truck” tehergépjármű ellenőrzés

–         December 16-17.:  Alcohol & Drogs ellenőrzés az ittasan, ill. bódult állapotban vezetők kiszűrésére

A nemzetközi közúti ellenőrzések eredményeit és tapasztalatait az egyes rendőri szervek a TISPOL által előzetesen megküldött egységes ellenőrzési íveknek (táblázatoknak) megfelelően értékelik, majd az adatokat a TISPOL részére elektronikus úton továbbítják. A beérkező adatok alapján a TISPOL európai összesítést végez, melyet jelentés formájában minden esetben megküld az EU Bizottság részére. Tekintettel arra, hogy a TISPOL a nyilvánosság-politikának is kiemelt jelentőséget tulajdonít, ezért valamennyi átfogó európai ellenőrzés végrehajtásáról sajtóközleményt (“News Release”) adnak ki.

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 211 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE